Kulinarika
V Londonu je več kot 18.000 restavracij, uvrščenih na TripAdvisor - a od vseh michelink in zvenečih imen se je prav namišljeni Lopi uspelo prebiti na sam vrh. Foto: Reuters
Ocene na TripAdvisorju so subjektivne ocene uporabnikov in se pogosto prav nič ne ujemajo s strokovnimi recenzijami. Foto: MMC RTV SLO/TripAdvisor
Ena od fotografij hipsterskega menija v Lopi - na sliki je ob jajcu vlogerjeva noga. Foto: Youtube

Kako lažno restavracijo popeljati na prvo mesto na TripAdvisorju

Angleški bloger pretental goste
26. januar 2018 ob 21:41
London - MMC RTV SLO

Obstajajo prevare in obstajajo mojstrske prevare. Ena taka je uspela Oobahu Butlerju, vlogerju portala Vice, ki si je izmislil neobstoječo restavracijo in jo s pomočjo samopromocije in pravih prijemov spravil na prvo mesto londonskih restavracij na TripAdvisorju.

Butler se je svojega projekta, podrobno opisanega v kratkem dokumentarnem filmu za Vice, lotil brez večjih predpriprav. Vse, kar je potreboval, sta bili telefonska številka in spletna stran. S tem se je fiktivna restavracija Shed at Dulwich (dobesedno Lopa v Dulwichu) uvrstila na TripAdvisorjev portal, nato pa se je pravo delo začelo.

Butler, ki je svoj čas služil denar s pisanjem lažnih ocen na TripAdvisorju, je moral namreč s pomočjo svojih veščin in samopromocije ustvariti dovolj zanimanja in prošenj za rezervacije za Lopo.

"Lastniki restavracij so mi plačevali po deset funtov za pozitivno oceno njihovega lokala, pa čeprav nisem nikoli jedel pri njih," pojasnjuje v filmčku Butler, kako se mu je porodila ideja za svojo potegavščino. "Nekega dne, ko sem sedel v lopi, v kateri živim, sem doživel razodetje: v času lažnih informacij ("fake news") in pripravljenosti ljudi, da verjamejo popolnim neumnostim, je morda mogoča tudi lažna restavracija. Morda bi lahko bila prava uspešnica."

Lažna restavracija, lažni meni
Mladi bloger si je za lokacijo oz. naslov namišljene restavracije izbral kar svojo hišo, na spletni strani, ki jo je postavil, pa je objavil tudi nekaj fotografij jedi, ki naj bi jih v Lopi stregli.

Za naslednji korak je bila potrebna dobro razvita mreža prijateljev in znancev, ki so na TripAdvisorju objavili blesteče ocene Butlerjeve restavracije, hkrati pa je Butler kot nekakšen izmuzljivi, večno zasedeni kuharski zvezdnik odganjal zainteresirane stranke, ki so dobesedno moledovale za rezervacijo v enigmatični, ekskluzivni restavraciji, o kateri nihče ni zares vedel veliko. Ker je bil odgovor vedno, da so polno zasedeni, je bilo zanimanje samo še večje.

Celo zvezdniki so prek svojih predstavnikov za javnost klicarili za mizo, nadobudni kuharji pa so mu pošiljali prošnje za delo.

Telefon skoraj pregorel
Shed at Dulwich se je začel naglo prebijati navzgor po dolgem seznamu londonskih restavracij - teh je na priljubljenem portalu več kot 18.000. In 1. novembra lani je Lopi uspelo neverjetno - končala je na prvem mestu. Butlerjev telefon je skoraj pregorel in 1. decembra se je odločil, da le odpre vrata Lope, najbolj trendovskega neobstoječega lokala v prestolnici.

Na svoje dvorišče je tako postavil nekaj miz in stolov, didžej pa je vrtel "zvoke restavracije". Nekaj miz so zasedli lažni gostje, ki kar niso mogli prehvaliti krožnikov - mineštre iz vrečke in lazanje iz mikrovalovne pečice. Tako noro, da bi bilo lahko v nekem hipsterskem vesolju res, zveni tudi sam koncept menija, na katerem gostje ne izbirajo "a la carte", ampak glede na razpoloženje.

Da je včasih videz res pomembnejši od vsebine, je dokazala peščica resničnih gostov, ki so bili ob koncu večerje tako navdušeni, da so komaj čakali, kdaj se lahko v Lopo vrnejo.

"Primer, ki ne odraža resničnosti"
A vrnitve nikdar ni bilo, saj se je Butler že po nekaj dneh odločil "prevaro leta", s katero je pretental tako goste kot TripAdvisor, razkriti. A pri TripAdvisorju so bili - vsaj na videz - hladni kot 'špricar'. "Čeprav je bil eksperiment mikaven, pa gre zgolj za posamezen primer, ki ne odraža resničnosti, saj so lažni profili restavracij večinoma le neuspešni poskusi novinarjev, da bi nas postavili pred preizkušnjo," so sporočili v izjavi za javnost.

Kakor koli že, če nič drugega, je zgodba dober nauk, da ne jemljemo za sveto vsega, kar je na prvih mestih na tem portalu, katerega sezname s svojimi subjektivnimi ocenami oblikujejo uporabniki.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Janez1965
# 26.01.2018 ob 21:52
Končno se je pokazala resnica "virtualnega" sveta.
KimiR
# 27.01.2018 ob 06:54
Wasabi - sej pove v videu, ce bi ga poiskal, da niso racunali teh vecerij, da se izognejo morebitnim tozbam, so rekli da je kao “press night” . Tip je pa naravnost genij. Odlicen primer, kako lahko na internetu, preko socialnih omrezij, ustvarjas fake content. To kako folk pali na razne izraze v restavracijah in ostale bucke, je prava komedija:DD
Wasabi
# 26.01.2018 ob 23:05
Da je včasih videz res pomembnejši od vsebine, je dokazala peščica resničnih gostov, ki so bili ob koncu večerje tako navdušeni, da so komaj čakali, kdaj se lahko v Lopo vrnejo.

Haha, ta pravi gurmani, samo da je fency in in, pa je tudi župa iz vrečke z lazanjo iz mikrovalovke top šit. Upam samo, da jim je vsaj mastno zakasiral, ti ljudje so tako naštimani, da bolj bi bilo drago, bolj bi hvalili. Kupili mesni doručak za 100 EUR, samo da ga bi ta pravi pohvalil;)
Ples
# 26.01.2018 ob 22:33
Ha ha, dobra :))

Eni ljudje so res ... Samo da je nekaj IN, morajo biti zraven, ne da bi pomislili, če jim je ZARES všeč. Ta fotka z nogo in jajcem je meni dovolj povedna, da me tja ne bi mikalo iti jest. Ja ja, vem, eni ne hodijo jest, ampak se kazat. In fotkat.
Blazz
# 26.01.2018 ob 22:21
zato sam berem izključno 3-2 star reviewe in še kakega z eno zvezdico.
ciklama2000
# 27.01.2018 ob 09:41
Tripadvisor je sicer zelo uporabna zadeva, ampak je treba ocene selektivno brat. Nakladanje hitro spoznaš. Sicer pa vrhunska potegavščina.
neutrino
# 27.01.2018 ob 13:54
Najbolj žalosten je tisti del, ko je dejansko spustil goste v "restavracijo" in so še naprej hvalili. Tu se kaže vsa lepota črednega nagona in kako večina ljudi sploh ni sposobna kritičnega razmišljanja, če bi takšna misel nasprotovala družbenemu konsenzu.

Pa mimogrede to ni plod sodobne družbe, ampak kodirano nekje globoko v človeški psihi. Konec koncev zgodba Cesarjeva nova oblačila sega v davno leto 1837.
benonovak
# 27.01.2018 ob 06:52
Podobno: v Mariboru restavracija Bella Italia ima skoraj izključno reviewe avtorjev, katerim je to edini review. Tripadvisor ne reagira, ker Maribor pač ni London.
Luka Novak
# 31.01.2018 ob 11:46
Obstajajo prevare in obstajajo mojstrske prevare.

Na srečo tudi takšne v korist Slovenije in Slovencev.

Če na TripAdvisorju povprašate za Gorico (Italija), boste hkrati dobili ponudbo za Novo Gorico oz. širše goriško območje do npr. Goriških Brd oz. primerljivo oddaljenih.
Optimist99
# 27.01.2018 ob 23:11
Ne verjamem, da bi ti bilo izvedljivo v Sloveniji... London, Pariz morda.
Springbok
# 27.01.2018 ob 11:19
Ocen na trip adviserjih, bookingih, ipd. pač ne berem. Ne zaupam ocenam, ki jih pišejo boti ali pa ocen steakhousov, ki jih sestavi 1000 plačanih indijskih vegijev.
Clovek
# 26.01.2018 ob 22:00
Prednost mema pred genom je, da ne rabi fizične pojavnosti, da se širi.
Prednost gena pred memom je, da za širitev rabi fizično podstat.
Zato zaupam genu, fizičnemu, materialnemu.
Meme pa presojam skozi njihovo koristnost, ki je lahko materialna, estetska, kulturna, povezovalna - skozi cilj, do katerega vodijo.

Kup všečkov povezuje, zagotovo. A s kakim ciljem, kako je svet zaradi njih boljši?
tureavanture
# 27.01.2018 ob 01:19
rtv ste kasni, sem gledal že predvčerjšnjim
7up
# 26.01.2018 ob 22:30
Zadeva je "funkcionirala", ker je bila odprta samo nekaj dni.
Kazalo