Vino so poskusile tudi vinske kraljice. Foto: MMC RTV SLO
Vino so poskusile tudi vinske kraljice. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Janković in Neža Pavlič
Ljubljanski župan je nazdravil s slovensko vinsko kraljico Nežo Pavlič. Foto: MMC RTV SLO
ljubljanska vinska cesta
Vina in kulinarične dobrote lahko na več kot 90 stojnicah poskusite do 21. ure. Foto: MMC RTV SLO
ljubljanska vinska pot
Brez skrbi, na dogodku je poskrbljeno tudi za vaše želodčke. Foto: MMC RTV SLO

Ljubitelji dobrega vina in kulinarike so spet prišli na svoj račun na prireditvi, imenovani ljubljanska vinska pot. Gre za prvo izvedbo dogodka, ki so ga poimenovali Poletno vinsko razvajanje in bo potekal ves dan, septembra pa se bodo vinarji spet predstavili v prestolnici na prireditvi, imenovani Vinsko-kulinarični sprehod.

Jeseni se bomo z vinom lahko razvajali kar osem dni, dogodek pa bo popestril dogajanje ob izvedbi košarkarskega evropskega prvenstva - natančneje, prireditev bo potekala med 14. in 21. septembrom.

Na več kot 90 stojnicah lahko poskusite raznovrstna vina, kot obljubljajo prireditelji, bo vsak našel vino zase, vse obiskovalce pa skupaj z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, ki je odprl ljubljansko vinsko pot, pozivajo h kulturnemu pitju vina.

VINO JE ...

... mehkoba žuljavih rok, spoštovanje utrujenih oči, delovnega človeka zvok, zvestoba predanih ljudi.

... žamet težkih skrbi, poljub zaljubljenega srca, opora splahnele moči, vez razbitega naroda.

... začimba izbranega okusa, zlivanje barvnega sijaja, labirint vonjalnega preizkusa, del življenja prodaja.

... prihod odtujenega mišljenja, spust čustvene globine, sprostitev umskega zorjenja, izguba fizične višine.

... odraz skrivnih potez, duševnosti človeka zrcalo, v razburkanem morju privez, globokih besed vrtalo.


Katja Blagonja

Skok v preteklost s tekmo čolnarjev
Poletna vinska razvajanja so prinesla tudi zanimivo novost – obuditev tekme čolnarjev na Ljubljanici. Iz Valvasorjevega berila je namreč mogoče razbrati, da je ljubljanski mestni svet že leta 1092 razpisal tri nagrade za čolnarje: sod vipavca kot glavno nagrado ter sukno in par nogavic. Ker vino vipavec prihaja iz Vipavske doline in ker od tam prihaja tudi največ udeležencev, je bilo odprtje prireditve obarvano vipavsko.

Tako je vipavska vinska kraljica Katja Blagonja - še preden je vsem udeležencem ljubljanske vinske poti zaželela na zdravje - odprtje sklenila s svojo pesmijo, ki seveda govori o vinu (preberete si jo lahko v okvirčku).

Fotoutrinke z ljubljanske vinske poti, ki bo razvajala obiskovalce vse do 21. ure, si lahko pogledate spodaj, če se niste odpravili na morje, pa se le zapeljite do prestolnice, kjer boste lahko poskusili vina iz vseh treh vinorodnih dežel Slovenije.