Pečeno kislo zelje s pirino kašo in svinjskim vratom. Foto: Z vrta na mizo
Pečeno kislo zelje s pirino kašo in svinjskim vratom. Foto: Z vrta na mizo
false
Predjed. Foto: Z vrta na mizo
false
Palačinke z bučo maslenko in sladko skuto. Foto: Z vrta na mizo

Pirino kašo splaknemo s hladno vodo in jo stresemo v osoljeno vrelo vodo. Dodamo sušeno jušno zelenjavo, premešamo in kuhamo približno 10 minut. Kislo zelje damo v posodo. Piro in zelenjavo odcedimo in ju primešamo k zelju.

Vse skupaj naložimo v pekač. Svinjski vrat narežemo na 1,5 cm debele rezine in mariniramo z zeliščno soljo in oljčnim oljem. Meso položimo na zelje. V predogreti pečici pečemo na 160 stopinjah Celzija 1,5 h. Če nimamo parne pečice, si prihranimo nekaj tekočine, v kateri se je kuhala pira z zelenjavo in občasno jed v pečici s to tekočino zalijemo.

Na krožniku postrežemo zelje z zelenjavo in čezenj položimo meso.


Predjed

Sestavine: koruzni zdrob, svinjska mast, ocvirki, svež drobnjak, gomolj rdeče pese, bukovi ostrigarji, šitake, čemažev shranek, radič, zeliščna sol, vinski kis, oljčno olje, sol.

Koruzni zdrob skuhamo v vreli vodi, osoljeni z začimbno soljo. Med kuhanjem zdrob nenehno mešamo; približno 30 minut. V ogreti ponvi spustimo svinjsko mast in ji dodamo ocvirke. Na ognju pustimo tako dolgo, da ocvirki zacvrčijo. Koruzni zdrob oz. polento vmešamo k ocvirkom in dodamo drobnjak. Polento nalijemo v modelčke in pustimo, da se ohladi. Ohlajeno polento popečemo na oljčnem olju.

Olupimo in na laske narežemo rdečo peso. Drobnjak nasekljamo.

Bukove ostrigarje in šitake skupaj s čemažem popečemo. Rdečo peso podušimo na malo vode, jo odcedimo, rahlo osolimo in ji dodamo malo vinskega kisa. Na ognju pustimo, dokler kis ne izhlapi.

Postrežemo gobe z rdečo peso in popečeno polento.


Palačinke z bučo maslenko in sladko skuto

Sestavine za palačinke: moka, jajca, mleko, sol, mak.

Naredimo maso za palačinke, ki smo ji dodali mak, in spečemo debelejše palačinke.

Sestavine za nadev: buča maslenka, sladkor s timijanom, skuta, med, oljčno olje, limona.

Bučo očistimo semen in jo narežemo na 0,5 cm debele rezine, jih naložimo v pekač ter jih osladkamo in pokapljamo z oljčnim oljem. Pečemo jih na 200 stopinjah Celzija približno 15 minut. Skuto osladkamo z medom.

Postrežemo palačinko, nadevano s skuto in rezinami buče, pokapljane z limoninim sokom.

Dober tek!

Z vrta na mizo
Z vrta na mizo