Samostan Pleterje je edina še delujoča kartuzija v Sloveniji. Ustanovil ga je grof Herman II. Celjski leta 1403. Foto: BoBo
Samostan Pleterje je edina še delujoča kartuzija v Sloveniji. Ustanovil ga je grof Herman II. Celjski leta 1403. Foto: BoBo
Pleterska hruška - ponos samostanskih žganjekuharjev. Foto: Uradna stran samostana

Leta 1403 ustanovljen samostan Pleterje je eden izmed samo še 25 obstoječih kartuzijanskih samostanov na svetu, svoje slovito žganje iz viljamovk pa izdeluje že 60 let.
Pleterje je pobrateno s francoskim samostanom Grand Chartreuse, ki izdeluje znani liker chartreuse, zato slovenski menihi upajo, da lahko ponovijo uspeh francoskih bratov.

Žganje iz viljamovk, ki rastejo v samostanskih sadovnjakih, kuha devet menihov s pomočjo devetih laičnih žganjekuharjev.
"Južna stran obzidja, ki obdaja samostan, je posajena s hruškami," je za The Spirit Business povedal oče Frančišek. "Ko sadež zraste na velikost lešnika, na veje pritrdimo steklenice, tako da slastne hruške rastejo in zorijo znotraj stekla. Potem ko ustekleničene hruške oberemo, steklenice napolnimo s štirikrat destiliranim hruškovim žganjem."

Ob 200-letnici viljamovke
V Veliki Britaniji je na prodaj le 4.000 steklenic viljamovke iz Pleterja, pri čemer boste za eno odšteli 44,99 funtov. Za zdaj se dajo kupiti le v butiku Fox & Anchor na londonski Charterhouse Street, le streljaj od londonskega kartuzijanskega samostana, in na spletni strani www.justminiatures.co.uk, a menihi upajo, da bodo prodajo še razširili.

Lansiranje pleterske viljamovke v Veliki Britaniji sovpada z 200-letnico poimenovanja hruške viljamovke, ki so jo kot prvi vzgojili v Chiswicku v Zahodnem Londonu. "Zdelo se nam je, da bi bilo nadvse primerno, da se viljamovka pripelje tja, kjer se je vse skupaj začelo," je dodal oče Frančišek. "Posebno meniško darilo ob božiču."

V Pleterju poleg viljamovke pridelujejo še vrsto vin ter drugih žganj in likerjev (medica, orehovec, grenčica ...), pa sadje in med, menihi pa se ukvarjajo tudi z ovčerejo.