Lepota bivanja
Stene z "razgaljenimi" opekami, mize iz belega marmorja (idealne za "instagramiranje"!) in minimalistične viseče luči so med detajli, ki dajejo lokalu značaj. Foto: Ek
Obiskovalcu v oči zagotovo pade tudi razstavna stena, ki je po besedah arhitektke "sodobna parafraza klasičnih shranjevalnih ali razstavnih polic: črne konzolne roke in sklede podpirajo bistvo kuhinje Eka: izbrane sestavine in jedi ter izdelke za domov". Foto: Ek
"Tipičnega gosta bi opisal kot nekoga, ki se rad dobro počuti, kar pa ni omejeno na starostno skupino in druge demografske kategorije. Želja po dobrem okusu je univerzalna," o "ciljni skupini" bistroja pove njegov vodja. Foto: Ek
Šakšuka velja za nepogrešljivo sestavino "brunchjedilnikov" po svetu in tudi v Eku so ponosni na svojo izvedbo te bližnjevzhodne jedi. Foto: Ek
Arhitekti so raziskali zgodovino bistrojev po več koncih Evrope in njihove značilnosti in si zamislili sodobno interpretacijo. Foto: Ek

Dodaj v

Ek, bistro ob Žitnem mostu, kjer zajtrk strežejo ves dan

V ozadju "naključnega" videza natančen premislek
4. februar 2017 ob 08:01
Ljubljana - MMC RTV SLO

V Ljubljani je konec januarja zaživel Ek, zajtrkovalni kotiček za vsak dan ali lokal za brunch ob koncu tedna, v tujini že nekaj časa izjemno priljubljen koncept.

Vodja Sašo Kralj z nasmeškom priznava, da je bil njegov vzgib za odprtje bistroja v osnovi malce sebičen: "V tujini najraje obiščem prav lokale, ki strežejo brunche: v Londonu na primer The Modern Pantry ali Nopi, v Parizu Holybelly. Ne le zaradi hrane, ki jo ponujajo, ampak zaradi celotnega mikrookolja, ki ga vzpostavijo: dolgo posedanje s prijatelji, druženje z neznanci in ustvarjanje spominov. V Ljubljani prostora, ki bi se ozko specializiral za takšno ponudbo, do zdaj ni bilo. Nisem namreč želel, da so zajtrki nekaj 'za zraven', ker turisti sprašujejo po njih, ampak so središče ponudbe: čeprav zajtrk strežemo ves dan, pa to seveda ne pomeni, da jedi z našega jedilnika niso primerne tudi za kosilo."

Na lokacijo ob Žitnem mostu, ki združuje Poljanski nasip s Petkovškovim nabrežjem in naprej raznoliko Trubarjevo ulico, Petkovškovo nabrežje pa povezuje del proti Kliničnemu centru na eni in strogo središče s tržnico na drugi strani, je ekipo pripeljal splet okoliščin: ko se je izkazalo, da se pritličje stavbe prodaja, je Kralju zdajšnji lastnik predstavil zamisel, da bi prav tam kot najemnik lahko uresničil svojo vizijo. "Nisem dolgo razmišljal, saj je ravno prav odmaknjena od največje gneče, a še vedno dovolj blizu mestnega vrveža," zadovoljno pove sogovornik. Ob našem vprašanju o tem, kako dolgo je trajala prenova, pa se namuzne: "Zagotovo predolgo."

"Raje razkriti kot prikriti"
Da je šlo za precej dolgotrajen proces, potrdi tudi Tina Gregorič. Arhitektka skupaj z Aljošo Deklevo sestavlja osrednji tandem arhitekturnega biroja Dekleva Gregorič, ki se podpisuje pod ureditev bistroja. Osnovni celostni koncept lokala se je jasno izkristaliziral pred dobrimi tremi leti in že kmalu so nastali podrobni načrti preureditve in vseh posebej za ta lokal oblikovanih elementov.

"Izhodišče za arhitekturno zasnovo bistroja sledi načelu 'raje razkriti kot prikriti', torej čim bolje izpostaviti obstoječi karakter prostora in tako ohraniti njegovo prvinskost, ki razkriva za marsikoga pozabljene sisteme gradnje z mešanjem opeke in kamnov ter uporabo specifičnih obokov, tako značilnih za pritličja mestnih stavb 19. stoletja," Gregoričeva pojasnjuje vodilo, ki se kaže tudi v uporabljenih materialih v njihovi surovi, prvinski izvedbi – železu, cortenu, lesu, marmorju, granitu in bakru.

Izbiro detajlov, ki zaokrožajo podobo lokala, pa arhitektka pojasni: "Zavestno smo se želeli izogniti uporabi znanih ali manj znanih oblikovalskih izdelkov, kose smo raje oblikovali in redefinirali." Tudi svetila so izdelali posebej za ta lokal: serija žarnic, grl in električnih žic oblikuje natančno polje osvetljevanja. Mize iz belega marmorja carrara so reinterpretacija že kar legendarnih okroglih marmornih miz iz francoskih bistrojev, a so namesto okroglih plošče kvadratne, kar omogoča različne postavitve, v katerih več enakih elementov tvori novo celoto in izkušnjo obiskovalca: "Središčna ozka združena postavitev miz omogoča kolektivno mizo za posebne večerne dogodke, serije posameznih razpršenih miz pa ozračje intimnega zajtrka."

Skoraj istočasno z arhitekturno so začeli razvijati celostno grafično podobo lokala, ki so jo zaupali londonskemu grafičnemu studiu Here, znanem po delu s številnimi zvenečimi znamkami in imeni, tudi s kuharsko zvezdnico Nigello Lawson. "Sodelovanje z obema studiema je potekalo izjemno gladko, saj smo vsi razmišljali v enaki smeri, njihove zamisli pa so vedno podpirale osnovni koncept; najtrši oreh je bilo dogovarjanje oziroma kar pregovarjanje z izvajalci na sami lokaciji, ko so skušali zamisli na papirju materializirati," razloge za tako dolg časovni razpon obnove osvetli vodja bistroja, s katerim smo se na koncu vrnili še k morda najpomembnejšemu: hrani, ki jo ponujajo.

Šakšuka z ekojajci
Seveda ne gre brez ta hip zelo trendovske šakšuke, ki spominja na nam bolj domači sataraš, in poširanih jajc v več izvedbah, tu so še domači brioši in cimetovi kruhki ... "Jedi, ki jih obiskovalci prepoznavajo kot najbolj tipične brunch jedi, bodo stalnica na našem meniju," pove Sašo Kralj in doda, da bodo del ponudbe prilagajali glede na sezono, ob koncih tedna pa vse skupaj popestrili z jedmi, ki bodo na jedilniku le dotično soboto in nedeljo.

Še posebej pri sestavinah, ki so na jedilniku izpostavljene, in gotovo so med njimi jajca, si prizadevajo za najboljše in kar se da lokalno. Ekojajca, ki prihajajo s kmetije Erhatič, so največkrat ponujena na angleškem mafinu, ki ga, tako kot brioš, naredijo in spečejo v hišni kuhinji. Prav tako sami izdelujejo cimetove kruhke, ob katerih se poleg sveže iztisnjenih sokov prileže dobra kava, ki so ji prav tako posvetili veliko pozornost - odločili so se za kamniško pražarno STOW.

Ob našem obisku Eka na eno tistih zaspanih meglenih ljubljanskih nedelj je bil lokal poln, klientela pa dokaj raznolika, od ljubljanskih "hipsterjev" do naključnih turistov. Kralj pravi, da ga to, da lokal obiskuje tako pisana druščina, še posebej veseli. "Želeli smo ustvariti prostor, kjer bi se ljudje počutili dobrodošli, v katerem nič ni videti prisiljeno, kjer te nič ne zmoti ali se ti zdi odveč, da je vse videti naključno, vendar je v ozadju te “naključnosti” natančen premislek. Prostor, kamor bi se ljudje radi vračali in si ustvarjali nove prijetne spomine."

Alenka Klun, foto: Mimi Antolović in Urša Premik
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 04.02.2017 ob 08:38
Hipster's bar!
Damyy
# 04.02.2017 ob 09:39
Pogrešam cene pri članku.
ciklama2000
# 04.02.2017 ob 09:31
Zgleda odlično.
Lepo da znamo slovenci ponudit kaj takega. Ne pa, da se zmeraj znova čudimo, ko vidimo kaj nam ponujajo avstrijci, italijani...
Bivši uporabnik
# 04.02.2017 ob 11:22
Slika 7/17 pove vse o klienteli.
svyatoslav
# 04.02.2017 ob 10:56
Lep in izvirno urejen ambient.
Žal pa je naša izvrstna kulinarično-gostinska ponudba namenjena le eliti in radovednim turistom. To je nekih 10-15% visokega razreda, med njimi pa prevladujejo "zmagovalci tranzicije". Ne dvomim v pozitivno poslovanje.
rokers
# 08.02.2017 ob 10:25
vse lepo in prav, nič nimam proti, ma bo v Lj ostal še kaka betulčka za nas, ki nismo šminkerji, kjer se da spit glaž odprtega vina pod 1eur za deci? Ne gre za šparanje in ohrnost, gre za to, da bo Ljubljana postala nedostopna za običajne ljudi, ki niso hipsterji, niso turisti, niso bogataši, nastopači..Pač v menzo v študenta v Rožno. No na srečo okoli Ljubljane je kar neki koč in kmečkih, kjer se da še lepem mirnem ambientu kaj dobrega (ne minimalističnega in eksotičnega) pojest in spit za normalno ceno..
Barrotes
# 04.02.2017 ob 18:05
Gledam cene v tem odročnem pajzlu.... Čaj 3 €, malo pivo 3,8 €, 2 jajci s koščkom lososa 7 €, mlečni riž (3 jedilne žlice ga je na krožničku) 5 €...... Čez nekaj mesecev bodo zaprli.
Instagramiram lahko tudi kje drugje, na primer tam, kjer za svoj denar dobim primerno kvaliteto in količino.
Nasvidenje.
sivi gandalf
# 04.02.2017 ob 12:58
lokal z 0% spontanosti, vse neki zrežirano, še te smešne slike :)
vidaest
# 04.02.2017 ob 10:20
Izgleda zanimivo in okusno. Bomo šli pogledat tudi Štajerci :)
urosh444
# 04.02.2017 ob 10:08
Bolje mariborčane kot Bosance. Zdi se precej drago in nedostopno za obično rajo. Za pokazat se najbrž samo.
izo
# 04.02.2017 ob 12:00
Po zakonu bi moralo pisat OGLAS.

ko se predstavi kakšnega našega malega podjetnika ipd, vsi kričite, ko pa mmc nonstop oglašuje velike gigante, ste pa vsi tiho?
rajš ti izkoristi priložnost, pa prijavi svoj izdelek/firmo, če imaš seveda kaj sploh za ponudit, razen gobcanja..
sch
# 04.02.2017 ob 14:29
Cenik je na njihovi FB strani in so cene čisto ok. Lokal je lep, vzdušje prijetno in končno lahko vsake toliko grem nekam ven na zajtrk, ne da bi bilo za to treba varčevati ali biti omejena na izbiro 'jajca na oko, musli z jogurtom in toast/rogljiček'.

Nedaleč stran je tudi kavarna Rog, ki ima zelo podobno ponudbo, ambient in cene.

Če je lepo za videti, še ne pomeni, da je zelo drago!

Čestitke!
amalija
# 04.02.2017 ob 14:06
Ali kdo ve, koliko stane hrana...kos tortice, kava...ali zajtrk.....Nikjer ni cenika. No, nisem ga našla. Hvala za informacijo.
h123
# 04.02.2017 ob 13:14
Bo za probat. Ampak na prvi pogled zgleda drago in prevec nobel. V lokalni "mastni zlici" dobim za 10 kanadskih dolarjev "flosarski zajtrk": 2 jajci na oko, 2 debeli rezini sunke (prave sunkem ne presane sunke), 3 rezine slanine, eno klobaso, 2 rezini popecenega toasta, in pecen krompir.
izo
# 04.02.2017 ob 11:42
sicer malo utesnjeno , ampak fino- mi pa ob cortenu, golih, po možnosti vlažnih stenah ipd se takoj poraja sanitarno/haccp vprašanje. S tega stališča tudi marmorne mize mogoče malo bolj razumem, vseeno pa me zanima, kako so rešili kuhinjo in wc glede tega.
ennui
# 04.02.2017 ob 10:44
Jeba, i'm a dirty hipster. Ker ta koncept me privlači :)
QUENDI
# 04.02.2017 ob 09:58
....a moraju spet Mariborčane posnemat....z imenom.....
doctorsbelike
# 03.03.2017 ob 19:24
nekaj takega je prav manjkalo v Ljubljani! Pridem spet :D
sch
# 04.02.2017 ob 14:31
Ah, povprečno so zajtrki okrog 5 e, mislim pa, da se cene gibljejo nekje od 2 do 7 evrov.
Murch
# 04.02.2017 ob 11:10
Super bi bilo, da bi tudi pri ostalih člankih dajali prostor avtorski fotografiji.
Lepo zapakirano!
Lupo
# 23.02.2017 ob 08:28
Kdaj bomo pa delali?
stotrideset
# 19.02.2017 ob 01:10
me kar malce skrbi ko hodite nekateri tja po jajca na oko?
jaz si jih serviram na krožnik, tako da ne vem, kako vam to uspeva....
res, čuden je ta svet
stotrideset
# 19.02.2017 ob 01:06
Ne hvala!
bjn
# 17.02.2017 ob 09:56
Jeba, i'm a dirty hipster
zakon
izo
# 07.02.2017 ob 14:41
Pa brunch ni nič novega, mogoče za Slovenijo.
Posebno za vikend greš ven na brunch, največkrat "all you can eat", vzameš kar hočeš ali koliko hočeš.
Kosilo kot je navada v Sloveniji pa sploh ne poznamo v Severni Ameriki, opoldne imaš malco po tovarnah, uradih, šolah..., večinoma folka jo prinese s seboj, zvečer imaš pa večerjo.


to je samo zato, ker smi izgubili navade zdravega prehranjevanja ipd. ampak seveda bom fasal miljon minusov na to..
nikhrast
# 05.02.2017 ob 18:12
Pa brunch ni nič novega, mogoče za Slovenijo.
Posebno za vikend greš ven na brunch, največkrat "all you can eat", vzameš kar hočeš ali koliko hočeš.
Kosilo kot je navada v Sloveniji pa sploh ne poznamo v Severni Ameriki, opoldne imaš malco po tovarnah, uradih, šolah..., večinoma folka jo prinese s seboj, zvečer imaš pa večerjo.
JohnSmith
# 04.02.2017 ob 10:38
Vsak stol je različen :)
Prostor in pol
link
Panorama Stara pošta - urbana džungla nad strehami Kranja
15
10. avgust 2017 ob 17:05 Ena najzanimivejših zgradb v Kranju, ki jo je večkrat obiskal tudi France Prešeren, piše novo zgodbo z lokalom Panorama Stara pošta, ki je na samem vrhu štirinadstropne stavbe.
Več novic ...
Kazalo