Prvo čokoladno vino pri nas so pridelali v Hiši trt, vina in čokolade Kunej. Foto: Goran Rovan
Prvo čokoladno vino pri nas so pridelali v Hiši trt, vina in čokolade Kunej. Foto: Goran Rovan
Sladko, čokoladno vince

V družini Kunej iz Brestanice se že peta generacija ukvarja s pridelavo vin, od leta 1978 pa tudi s trsničarstvom. Zdaj so svojo dejavnost dopolnili še s pridelavo čokolade, saj so se vključili v projekt Trapistin, katerega končni rezultat bo nova čokoladnica na gradu Rajhenburg, ki bo svoja vrata odprla konec letošnjega septembra. Gre za obujanje nekdanje čokolade Imperial, ki so jo na gradu Rajhenburg izdelovali trapisti. Ti recepta zanjo baje niso nikoli zapisali, zato je ostal skrivnost, čeprav se mnogi domačini še spominjajo okusa te nadvse cenjene čokolade, ki so jo prodajali po vsej Evropi in celo na dunajskem dvoru.

Ob pripravah na odprtje čokoladnice se je Kunejevim porodila tudi zamisel, da bi pripravili tudi prvo čokoladno vino na Slovenskem. Tega v svetu že izdelujejo, tako v Ameriki kot v Franciji. Seveda recepta zanj ne izda nihče, zato so Kunejevi po večmesečnih poskušanjih le prišli do prave kombinacije čokolade in vina. Aleš Kunej pravi, da so za čokoladno vino izbrali več sort grozdja, in dodaja: "Osnova je temno rdeče vino, zvrst več sort, ki smo jih kot trsničarji pripeljali v naš okoliš. So pa vse sorte bazirane na modri frankinji. Gre za kabarnet kubin, kabarnet dorsa, akvalon in dornfelder, ki prevladuje. Že sama ta mešanica je spominjala na okus po čokoladi, seveda pa smo ji dodali tudi pravo čokolado."

Kunejevi so se tega lotili prvi pri nas, in to po svojih receptih, do katerih so prišlo po večmesečnih iskanjih harmonične kombinacije. Pri tem je sodelovala vsa družina, tudi Aleševa žena Emanuela, ki prihaja iz Portugalske in se je v Franciji naučila izdelovati čokolado. Recepta nam seveda ni želela zaupati, češ da gre za poslovno skrivnost, povedala je le, da so v čokoladno vino dodali temno čokolada iz Ekvadorja. Tako so združili za mnoge dve nezdružljivi sestavini – vino, ki vsebuje kislino in grenkobo temne čokolade, dodali pa še sladkor in nekaj drugih primesi, ki so že prisotne v obeh izdelkih.

Po naši zakonodaji to ni več vino, ampak aromatizirana pijača. Ta je bogatega in polnega okusa in bo zagotovo navdušila tako ljubitelje vin kot sladkih pijač. Čokoladno vino Kunej je "vino" posebnega okusa, ki se lahko postreže kot aperitiv ali vino, in to ob različnih jedeh. Zanj je že zdaj, preden je prišlo v trgovske in gostinske lokale, precej zanimanja. In Kunejevi upajo, da bodo lahko kos povpraševanju in da bo njihovo čokoladno vino pri kupcih dobro sprejeto.

Za MMC Goran Rovan

Sladko, čokoladno vince