Rdeča nit festivala bo degustacija. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Rdeča nit festivala bo degustacija. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
čokolada
Čokoladne dobrote bo predstavilo okoli 50 čokoladnic. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Radovljica v znamenju čokolade

Radovljica bo v prihodnjih dneh v znamenju čokolade, poleg sejma čokoladic in degustacije čokoladnih izdelkov bodo obiskovalci lahko uživali tudi v največji čokoladni tablici na svetu. Čokolada velikanka, ki jo je pripravila čokoladnica Cukrček in je podrla Guinnessov rekord, meri 142,32 kvadratnega metra in tehta kar tono in pol.

Čokolada velikanka je tako presegla prejšnji svetovni rekord, ki so ga postavili lani na Hrvaškem, kjer so se obiskovalci posladkali s 102,43 kvadratnega metra veliko čokolado.

Tako kot za vse rekorde, povezane z velikostjo hrane, pa bo rekord potrjen, če bo vsa čokolada pojedena, kar pa prav gotovo ne bo težava. Prvi košček rekorderke je že poskusil predsednik vlade Miro Cerar, ki je priznal, da ima čokolado zelo rad.

Tovarna čokolade in čokoladni park
Obiskovalci se bodo lahko sladkali kar na desetih lokacijah, organizatorji pa so poleg trga največje čokolade na svetu pripravili še čokoladni park, čokoladni živžav, tovarno čokolade, čokoladni trg, trg čokoladnih sladic, Gorenjka pa je poskrbela za pravljično hišico iz 200 kilogramov čokolade.

Festival pa ne raste zgolj prostorsko, ampak tudi vsebinsko - poleg tovarne čokolade, v kateri bodo predstavili postopek izdelave čokolade, se bo letos devet čokoladnic pomerilo za naziv najboljšega čokoladnega okusa.

Tako kot vsako leto bo tudi letos rdeča nit festivala degustacija, čokoladne dobrote pa bo predstavljalo okoli 50 čokoladnic.

Pričakujejo 50.000 obiskovalcev
Organizatorji pričakujejo, da se bo v prihodnjih dneh v Radovljico zgrnilo okoli 50.000 sladokuscev. Zaradi pričakovane gneče so v Radovljici že vzpostavili nov parkirni režim, organizatorji pa obiskovalce pozivajo, naj avtomobil pustijo doma in se na pot za spremembo odpravijo z vlakom. Do Radovljice bo namreč vozil tudi muzejski vlak, na katerem bodo za animacijo poskrbeli Anton Tomaž Linhart, Županova Micka in Gorenjkina punčka.

Radovljica v znamenju čokolade