Massimo Bottura je eden največjih zagovornikov ekološke kuhinje. Foto: Reuters
Massimo Bottura je eden največjih zagovornikov ekološke kuhinje. Foto: Reuters
Vsa živila za pripravo jedi bodo kuharji dobili iz olimpijske vasi v Riu. Foto: Reuters
Po zaprtju olimpijskih iger bo ReffetoRio deloval kot kuharska šola, kjer bo mogoče tudi jesti. Foto: Reuters
Dva izmed največjih - brazilski kuhar Alex Atala in italijanski mojster Massimo Bottura - ob otvoritvi restavracije v Riu. Foto: Instagram
V Riu, kjer je stopnja revščine ogromna, je tovrstni projekt vsekakor dobrodošel. Foto: Reuters

najpomembnejših družbeno ozaveščenih kulinaričnih projektov - s somišljeniki je v Riu odprl restavracijo, ki iz ostankov hrane iz olimpijske vasi pripravlja hranljive obroke za brazilske brezdomce.

RefettoRio Gastromotiva, kot se restavracija v četrti Lapa v središču mesta imenuje, je svoja vrata odprla v torek, dva meseca za tem, ko je bila Botturova Osteria Francescana na slavnostni razglasitvi v New Yorku prvič razglašena za najboljšo. Seznam 50 Best Restaurants od leta 2002 sestavlja britanska revija Restaurant, italijanska kulinarična institucija pa je po vrsti let tik pod vrhom letos na mestu vodilne nasledila El Celler de Can Roca in Nomo.

Bottura je svoj dobrodelni projekt predstavil že lani na Expu v Milanu, ko je v Refettoriu Ambrosiano kuhal iz hrane, ki bi na svetovni razstavi na temo hrane romala v odpadke, zdaj pa z brazilskim chefom Davidom Hertzom, ustanoviteljem neprofitne organizacije Gastromotiva, in novinarko Alexandro Forbes tudi uradno odprl vrata restavracije, za katero upajo, da bo spodbudila svetovno gibanje ljudskih menz. Kot so sporočile mestne oblasti, je cilj projekta "ponujati hrano in dostojanstvo socialno ranljivim ljudem".

Velik zagovornik ekokuhanja
53-letni kuharski mojster, ki je študij prava zamenjal za štedilnik, italijansko tradicionalno kuhinjo pa povzdignil na svetovljansko raven, je velik pristaš zmanjševanja bioodpadkov in goreče zagovarja med kuharji vse bolj razširjen koncept priprave hrane z uporabo vseh delov surovine - tako rekoč brez odpadkov. Biološki odpadki predstavljajo velik svetovni problem - po podatkih Združenih narodov letno zavržemo kar 1,3 milijarde ton hrane v skupni vrednosti več sto milijard dolarjev.

"Videli smo, da je hrana lahko most med bogataši in reveži, med lakoto in odpadki. Ljudem lahko predstavlja most, da zgradijo nove skupnosti okoli hrane. To je kulturni, ne humanitarni projekt, prek katerega imamo priložnost, da se borimo proti razsipništvu s hrano. Če spremenimo način razmišljanja, lahko zasnujemo novo izročilo," je Bottura povedal novinarjem na otvoritvi kuhinje.

"Svoji mami sem obljubil, da bom izkoristil svojo slavo, da bi nevidne naredil vidne. Čas je, da svetu vrnem za vse, kar mi je dal," meni kuhar, ki mu pripisujejo zasluge, da je po katastrofalnem potresu na severu Italije leta 2012 lastnoročno rešil industrijo parmezana.

V sirarnah slovitega parmigiano-reggiana severno od Bologne je namreč ob tresenju zemlje na tla zgrmelo 300.000 kolutov parmezana, ki bi jih morali zavreči, če ne bi Bottura vajeti vzel v svoje roke in kolege iz sveta visoke kulinarike pozval k akciji.

Posledično so v tednih po potresu najboljše restavracije po celem svetu postregle na tisoče rižot "cacio e pepe" po Botturovi recepturi, sirarne pa so prodale prav vse poškodovane kolute. 40-centimetrski kolut dve leti staranega parmezana sicer dosega ceno prek 420 evrov.

Elitna druščina v Riu
Botturi se bodo za štedilnikom RefettoRia izmenično pridružili še nekateri drugi velikani svetovne gastronomije, pri čemer bo vsak dan kuhal nekdo drug. Od domačina Alexa Atalaja, nekakšnega rockovskega zvezdnika med kuharji, ki ga lahko vidimo ob boku naše Ane Roš v Netflixovi seriji Chef's Table, do francoskega veterana Alaina Ducassa.

Brazilskim revežem bodo okusne in zdrave obroke pripravljali še v Braziliji živeči francoski kuhar Claude Troisgros, baskovski mag Andoni Luis Aduriz, Brazilka Roberta Sudbrack in mnogi drugi. Skupno pri projektu sodeluje 110 chefov, umetnikov in aktivistov, vključno z brazilskim umetnikom Vikom Munizom, ki se ga spomnimo iz za oskarja nominiranega dokumentarnega filma Waste Land.

Kuharski mojstri vse sestavine dobivajo iz zavržene hrane iz olimpijske vasi, kjer se prehranjujejo tako tekmovalci kot predstavniki medijev, meni pa bodo sestavili iz tistega, kar bo tisti dan pač na voljo.

Zemljišče za restavracijo je mestna uprava Ria de Janeira idejnim vodjem odstopila brezplačno za naslednjih deset let, po olimpijskih in paraolimpijskih igrah pa bo v RefettoRiu kuharska šola, ki bo za čas kosila odprta tudi za javnost.

K. S.

O time do today's show na NBC

A video posted by c_troisgros (@c_troisgros) on Aug 10, 2016 at 6:44am PDT

Gravando ao vivo Today's show na NBC com a doma #eusoutimebrasil

A photo posted by c_troisgros (@c_troisgros) on Aug 10, 2016 at 3:10am PDT

Abertura Refettorio com Chefs Massimo Bottura e Alex Atala #gastromotiva @massimobottura @alexatala @davidhertz

A photo posted by c_troisgros (@c_troisgros) on Aug 9, 2016 at 5:51pm PDT

Bora arregaçar as mangas porque o Chef @massimobottura chamou para @refettoriogastromotiva #refettoriogastromotiva

A photo posted by Antonio Luis (@antonioluisribeiro) on Aug 8, 2016 at 1:28pm PDT

Um projeto lindo e emocionante! Fruto da união entre os chefs Massimo Bottura e David Hertz e a jornalista de gastronomia Alexandra Forbes, o Refettorio Gastromotiva é um restaurante que vai utilizar excedentes das Olimpíadas para fazer refeições de graça para pessoas carentes. A ideia é perfeita: ingredientes não manipulados e bons para consumo que sobram dos Jogos Olímpicos são doados ao restaurante. Então os chefs criam no próprio dia um cardápio saboroso e nutritivo com os alimentos disponíveis. À noite, refeições são distribuídas gratuitamente para pessoas em situação de vulnerabilidade social. É uma ação concreta para acabar com um dos maiores problemas do nosso país, a fome! O italiano Massimo Bottura, considerado o chef n° 1 do mundo, criou um projeto assim em Milão, utilizando as sobras da Expo Milão 2015 e convidando mais de 60 chefs para cozinhar. E agora a ideia está sendo replicada aqui no Rio! O Refettorio Gastromotiva será um grande legado das Olimpíadas, vai continuar funcionando por tempo indeterminado! Todas as noites, 108 jantares serão oferecidos de graça. Eu estive na apresentação do projeto e fiquei emocionada... Deu a sensação que as pessoas de bem são maioria nesse mundo e a situação do nosso país vai melhorar! Escrevi um post mais completo sobre o projeto para o site Destemperados, do qual sou colaboradora. O link está na bio, leiam, pois vale à pena saber mais sobre esse assunto! Contem aos amigos e divulguem como puderem, todo mundo tem que saber desse projeto lindo! Na foto, o querido e super animado chef Massimo em frente ao painel que representa o grande objetivo do @refettoriogastromotiva, oferecer comida! #vida_carioca

A photo posted by Vida Carioca (@vida_carioca) on Aug 9, 2016 at 2:27pm PDT