Z željo po ohranitvi njeno avtohtonosti in prepoznavnosti ter zaščiti prekmurske šunke pred morebitnimi zlorabami, so pod okriljem Društva za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot izvedli postopek za zaščito geografskega porekla prekmurske šunke. Foto: MMC RTV SLO
Z željo po ohranitvi njeno avtohtonosti in prepoznavnosti ter zaščiti prekmurske šunke pred morebitnimi zlorabami, so pod okriljem Društva za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot izvedli postopek za zaščito geografskega porekla prekmurske šunke. Foto: MMC RTV SLO

Številni obiskovalci in mimoidoči so lahko na približno 50 stojnicah poskusili in tudi kupili značilne jedi te severovzhodne slovenske pokrajine. Številne stojnice so ponujale prekmursko gibanico, prekmursko šunko, domače klobase, različne vrste peciva, vino s pomurskih vinorodnih območij, posebnost pa je bila kuhanje bograča.

Kmetje s prekmurskih domačij so ponujali kakovostno domačo bučno olje, med, različna žganja, marmelade, naravne sokove in ekološko pridelana živila, V ponudbi so bile tudi različne vrste kruha iz pire, rži, ajde ali koruze, domače pecivo, testenine iz različnih vrst moke in z različnimi naravnimi dodatki ter zelišča.

Poleg kulinaričnih dobrot so na stojnicah ponudili tudi izdelke iz slame, gline, lesa in drugih naravnih materialov, sproščeno vzdušje na tržnici pa so popestrili z značilnimi prekmurskimi melodijami in folkloro.

Kako je minil prekmursko-obarvani dan v glavnem mestu, si lahko pogledate v spodnji galeriji, tisti, ki pa se nahajate v središču Ljubljane pa le zavijte na Pogačarjev trg, kjer bodo Prekmurci kuhali (vsaj) do 14. ure.