Francosko-ameriški politični vrh pred začetkom večerje v pariški restavraciji L'Ambroisie. Foto: Reuters
Francosko-ameriški politični vrh pred začetkom večerje v pariški restavraciji L'Ambroisie. Foto: Reuters
Kuharji
Ekipa, ki je nahranila 170 lačnih ust. Foto: Twitter

Na srečanju svetovnih voditeljev je v ponedeljek v Parizu moči združilo pet z michelinovimi zvezdicami ovenčanih mojstrov kuhanja, ki so morali zadovoljiti brbončice 170 voditeljev, ki so jih pogostili v močno zastraženem centru La Bourget na severnih obronkih Pariza.

Za častno mizo je francoski predsednik Francois Hollande posedel ameriškega predsednika Baracka Obamo, ruskega predsednika Vladimirja Putina, kitajskega predsednika Ši Džinpinga, generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna, britanskega premierja Davida Camerona, nemško kanclerko Angelo Merkel in mnoge druge predsednike in premierje.

Albanski predsednik Bujar Nishani je po kulinarični izkušnji dejal, da ga je odlično kosilo presenetilo. "Bilo je sproščujoče in zelo okusno," je dejal in dodal, da so ga sklenili s kozarcem šampanjca, s katerim so proslavili uspešno sodelovanje in prijateljstvo.

Vino ali sok
Dobro uro trajajoče kosilo, za katerega so se kuharji Yannick Alleno, Alexandre Gauthier, Nicolas Masse, Marc Veyrat in Christelle Brua javili prostovoljno, je potekalo v odmoru med govori voditeljev, ki so skupaj trajali 12 ur. Ob kosilu so gostje poskusili izbrana francoska vina, za tiste, ki vina ne pijejo, pa je bil na voljo sadni sok.

Kosilo se je začelo z moderno repno juho in pokrovačami, dušenimi v rastlinski pari. Sledili so piščanec iz proste reje, polnjena vložena zelena s tartufi in kremna špinača s peteršiljem. Postregli so tudi sir reblochon, za sladico pa je bilo tradicionalno pecivo Pariz-Brest z dušenimi agrumi in čokoladno kremo. "Sestavine niso ne eksotične ne drage," je dejal Alleno, ki vodi kuhinjo restavracije Ledoyen na Elizejskih poljanah in ima tri michelinove zvezdice.

Po kosilu še večerja
Francoski predsednik Hollande je ameriškega kolego Obamo zvečer povabil še na večerjo v restavracijo L'Ambroisie v središču Pariza, ki se ponaša s tremi michelinovimi zvezdicami. Med gosti sta bila med drugimi tudi francoski premier Manuel Valls in ameriški državni sekretar John Kerry.

L'Ambroisie kritiki uvrščajo v sam vrh klasične francoske kulinarike, zato je jasno, da večerja tam ni poceni. Račun se običajno giblje okoli 350 evrov - na osebo.