Sladico postrežemo posuto s popečenimi orehovimi jedrci. Foto: Z vrta na mizo
Sladico postrežemo posuto s popečenimi orehovimi jedrci. Foto: Z vrta na mizo
Med pečenjem ribo večkrat prelijemo s sokom, ki se dela v pekaču. Foto: Z vrta na mizo
Klapavice potresemo s svežim petršiljem in postrežemo. Foto: Z vrta na mizo

Školjke speremo pod tekočo vodo. Na oljčnem olju popražimo cele stroke česna in jih odstranimo iz ponve. Školjke damo v isto ponev, zalijemo z malvazijo, dodamo krušne drobtine in jih pokrijemo. Kuhamo jih tako dolgo, da se odprejo. Odprte kuhamo še toliko časa, da se omaka malo zgosti. Potresemo s svežim peteršiljem in postrežemo.

Kruh
Sestavine: pol kg gladke moke, dve žlici oljčnega olja, en dekagram kvasa, tri decilitre vode, en dekagram soli, ščepec sladkorja.

Kvas raztopimo v enem decilitru vode, dodamo ščepec moke in sladkor. Premešamo. Zamešamo moko in sol, dodamo kvasni nastavek ter preostalo vodo. Zamesimo mehko testo in ga prelijemo z oljem. Testo še enkrat pregnetemo in ga pustimo, da vzhaja. Še enkrat ga pregnetemo, oblikujemo hlebec ter pustimo, da se rahlo dvigne. Z mokrim nožem na površino hlebca rahlo trikrat zarežemo, ter ga damo v vroč pekač v vročo pečico. Pet minut ga pečemo na najvišji temperaturi, potem pa jo zmanjšamo na 190 stopinj Celzija ter ga pečemo še 40 minut.

Brancin na zelenjavi
Sestavine: brancin, rdeča čebula, rdeča paprika, nepekoč feferon, zelene bučke, česen, olive, jajčevci, oljčno olje, sol, svež timijan.

Čebulo narežemo na kolobarje in jo na oljčnem olju popražimo, da postekleni. Preostalo zelenjavo narežemo in jo primešamo k čebuli. Brancina na vsaki strani zarežemo in v reže položimo svež timijan. Zelenjavo položimo v pekač, nanjo položimo brancina in vse skupaj zalijemo z oljem, ki je ostal od zelenjave. Pekač z zelenjavo in brancinom damo v pečico na 180 stopinj Celzija za 20-25 minut. Med pečenjem ribo večkrat prelijemo s sokom, ki se dela v pekaču. Ko je pečena, odstranimo zelenjavo in jo damo v ponev, v kateri smo prej pražili čebulo. Na malem ognju zelenjavo še enkrat popražimo, da izhlapi odvečna tekočina.

Na krožniku postrežemo zelenjavo, na katero smo položili brancina.

Kakijeva strjenka
Sestavine: granatno jabolko, kaki, aluminska skuta, med, orehi.
Semena granatnega jabolka položimo na dno kozarca v katerem bomo postregli sladico. Kaki opremo in ga s paličnim mešalnikom zamešamo v kašo. Skuti dodamo med in ju zmešamo. Na semena granatnega jabolka položimo še medeno skuto na vrh pa kaki. Sladico postrežemo posuto s popečenimi orehovimi jedrci.

Dober tek!