Reka okusov - Vinsko-kulinarične dobrote Posavja Foto:
Reka okusov - Vinsko-kulinarične dobrote Posavja Foto:

»Reka okusov - Vinsko kulinarične dobrote Posavja«. To je naslov najnovejše brošure, ki jo je izdal Center za podjetništvo in turizem Krško s pomočjo krške občine. V njej se s svojo posavsko kulinarično ponudbo predstavlja 19 gostincev in 23 vinarjev iz posavske vinorodne dežele. Knjižica je izšla v nakladi 5000 izvodov, v slovenskem in angleškem jeziku.

Fotografije zanjo je prispeval Tomo Jeseničnik, pri pisanju besedila pa sta sodelovala tudi etnolog prof. dr. Janez Bogataj in vinski publicist in enolog Jože Rozman. Rozman je ob izidu povedal: "Predvsem tuji, bolj razvajeni gostje iščejo tisto, kar je lokalno, kar je krajevno, kar je avtohtono, kar izvira od tu, kar nosi pečat krajevnosti, tega ozemlja. Torej so v Posavju jedi drugačne kot na Primorskem. Imajo tudi drugačen okus, drugačen značaj. Ravno tako vina."

S to publikacijo in drugimi akcijami želijo prepričati turistične ponudnike v regiji, da bi bolj sodelovali med sabo in tako privabili tudi več gostov. Ksenja Kragl iz CPT Krško pojasnjuje, da so skušali v tej brošuri predstaviti sprva tiste, ki ponujajo avtohtone posavske jedi: "Želeli smo, da ta predstavljena gostišča ponujajo tradicionalno posavsko kulinariko, mogoče z nekaterimi modernimi pridihi. Seveda pa je bilo teh kriterijev še veliko več."

Tako gostinci kot vinarji so nad to idejo navdušeni in povezovanje pozdravljajo. Gregor Repovž in gostilne Repovž v Šentjanžu to pojasnjuje z naslednjimi besedami: "V vsaki panogi, tako tudi v gostinstvu in turizmu, je združevanje vsekakor pozitivno, zato smo se tudi odločili, da vstopimo v ta projekt, kjer se gostinci združujemo in ne gledamo na to kot na konkurenco, ampak nam to samo daje neke pozitivne izkušnje."

Jure Tomič iz brežiške Oštarije Debeluh pa dodaja: "Je pozitivna stvar in jo podpiram. Sem tudi sodeloval v samem projektu od začetka in zagotovo je to en velik plus, je pa tudi velika zaveza, da bo vsak posameznik moral še bolj prijeti in se izkazati. In to nas bo naredilo prepoznavne."

S tem ciljem so se Posavci tudi lotili tega projekta, ki ga nameravajo v prihodnje še razširiti in vanj vključiti tudi druge ponudnike in jih na ta način bolj povezati med sabo.

Za MMC Goran Rovan