Hrana in pijača
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 28 glasov Ocenite to novico!
Anthony Boudain
Bourdain je umrl v 62. letu starosti. Foto: Reuters
Anthony Bourdain
Bourdain je leta 2015 dobil emmyja za serijo Parts Unknown (Neznani deli). Foto: Reuters

Umrl ameriški kuharski zvezdnik Anthony Bourdain

V Franciji snemal novo epizodo
8. junij 2018 ob 14:08,
zadnji poseg: 8. junij 2018 ob 15:26
Strasbourg - MMC RTV SLO, STA, Reuters

V Strasbourgu je umrl ameriški kuharski zvezdnik, popotnik in pisec Anthony Bourdain, najbolj znan po seriji Parts Unknown (Neznani deli), v kateri je raziskoval kulinariko in druge kulturne značilnosti mest, pokrajin in držav po svetu.

Bourdaina je mrtvega v njegovi hotelski sobi našel njegov dobri prijatelj, francoski kuhar Eric Ripert. Po poročanju CNN-a je storil samomor. Bourdain je v Franciji snemal novo epizodo svoje serije.

Bourdain je bil znan kot pisec priljubljenih del o hrani, leposlovja in stvarne literature. Med televizijskimi serijami pa je med drugim znana njegova Brez rezervacije. Zaslovel je leta 1999, ko je revija New Yorker objavila njegov članek Don't Eat Before Reading This, ki se je razvil v knjigo Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly, izdano leta 2000.

Knjiga Kuhinja: strogo zaupno: prigode iz kulinaričnega podzemlja je prevedena tudi v slovenščino, v njej pa odkrito spregovori tudi o uživanju mamil, med drugim kokaina, heroina in LSD-ja.

Bil je edinstven pripovedovalec
Uspeh knjige mu je prinesel prvo televizijsko oddajo, A Cook's Tour (Kuharjeva turneja) na televizijski postaji Food Network, med zvezde pa ga je leta 2005 izstrelila oddaja Brez rezervacij na Travel Channel. Za ta kanal je posnel še oddajo Layover (Potepanja), leta 2013 pa je prestopil na CNN, kjer je imel oddajo Parts Unknown.

"Zaradi ljubezni do velikih pustolovščin, novih prijateljev, dobre hrane in pijače ter izrednih zgodb je bil edinstven pripovedovalec. Njegovi talenti so nas vedno znova navduševali in zelo ga bomo pogrešali. V mislih in molitvi smo v teh neverjetno težkih trenutkih pri njegovi hčerki in družini," so še zapisali pri CNN-u.

"Tvoje telo je zabaviščni park. Uživaj v vožnji!"
Rdeča nit njegovih oddaj je bilo raziskovanje sveta skozi hrano, tudi neobičajno, občinstvu pa sta bila všeč njegova sproščenost in cinizem. Eden od njegovih znamenitejših citatov se je glasil: "Tvoje telo ni svetišče, ampak zabaviščni park. Uživaj v vožnji."

Bourdain je pojasnil, da se oddaj vedno loteva na enak način: "Sprašujemo preprosta vprašanja: Kaj vas osrečuje? Kaj radi kuhate? Kamor koli gremo, postavimo ta zelo preprosta vprašanja in vedno dobimo prav osupljive odgovore."

Najdlje je vodil kuhinjo restavracije Brasserie Les Halles
Newyorčan je leta 1978 diplomiral na ameriškem kulinaričnem inštitutu. Delal je v več newyorških restavracijah, najdlje je vodil kuhinjo restavracije Brasserie Les Halles.

Bil je dvakrat poročen. Prvič se je leta 1985 poročil s srednješolsko ljubeznijo Nancy Putkoski, od katere se je ločil po 20 letih. Iz zakona z nekdanjo soprogo Ottavio Busia ima 11-letno hčerko Ariane. Leta 2016 sta se z drugo soprogo razšla, od lani pa je bil v zvezi z italijansko igralko Asio Argento, eno najvidnejših članic gibanja #MeToo (Jaz tudi).

Bourdain je umrl le nekaj dni za tem, ko je zvezdniški svet pretresla smrt ameriške modne oblikovalke Kate Spade.

Če čutiš hudo duševno stisko ali imaš samomorilne misli, poišči strokovno pomoč v organizacijah, ki nudijo neposredno pomoč. Lahko se obrneš na svojega osebnega zdravnika ali na:

• 112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč)

• 116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)

• 116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)

• 01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)

• 031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24h/dan)

www.tosemjaz.net – pomoč za mlade

www.zivziv.si – spletna postaja za razumevanje samomora

Za odrasle so v zdravstvenih domovih brezplačno na voljo delavnice Podpora pri spoprijemanju z depresijo. Prav tako so na voljo brezplačna svetovanja v svetovalnicah Posvet:

• 031 704 707, info@posvet.org – Psihološke svetovalnice Posvet v naslednjih krajih: Ljubljana, Kranj, Postojna, Nova Gorica, Murska Sobota, Slovenj Gradec, Sevnica in Koper (za naročanje pokličite od ponedeljka do petka med 12. in 19. uro)

• 031 778 772, svetovalnica@nijz.si – Psihološki svetovalnici Posvet v Celju in Laškem (za naročanje pokličite od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro)

VIDEO
Umrl kuharski zvezdnik Anthony Bourdain
A. P. J., Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
juventina10
# 08.06.2018 ob 14:12
res je bil edinstven pripovedovalec in kuharski kritik...
anrom
# 08.06.2018 ob 14:14
Užival v njegovih kulinaričnih potovanjih,ki so bila več kot le to,pospremljena vedno s kančkom cinizma do svetovne politike in samoironije.
sas
# 08.06.2018 ob 14:45
Zakaj, človek, ki mu denarja ne manka, naredi samomor???

Kaj lahko res tako neumno vprašanje postaviš? :/
FallenLeah
# 08.06.2018 ob 14:30
Izjemen pripovedovalec, upornik, uživač življenja. Zmeraj ga je bilo krasno poslušati in gledati. Naj počiva v miru :(
balrog
# 08.06.2018 ob 14:17
Grozljiva novica. Odličen v vseh pogledih, z velikim zanimanjem sem vsakič pogledal njegove oddaje, romantik, poet, virtuoz besed, kuharski inovator, zgovoren, upornik brez razloga ... škoda, ker nikoli ni obiskal Slovenije. Mislim, da bi mu bila všeč, s čikom v ustih in kozarcem chiantija v roki
deykoo
# 08.06.2018 ob 14:21
Še ena tragedija v gastronomskem svetu. Morda se ob tem kdo spomni leta 2003, velemojstra in perfekcionista Bernarda Louiseauja, ki se je zoperstavljal sicer v 90-ih moderni azijski fuziji v francoski visoki kuhinji s svojo znano La Côte d'Ore nazadoval iz treh Michelinovih na dve zvezdici, nato pa zaradi hude manične depresije še v istem letu naredil samomor. O tem piše tudi zanimiva knjiga The Perfectionist : Life and Death in Haute Cuisine.
Highland
# 08.06.2018 ob 15:34
Edini kuhar-chef z veliko zacetnico, ki je znal priblizat svet gastronomije slehernemu smrtniku. Marsikateremu je dal navdih za poklic. Njegova nacin pisanja in izrazanja brez dlake na jeziku je bil enkraten. Skoz dogodivscine, avanture in marskidaj krute resnice je obenem "izobrazil" marsikoga o tehniki, tehnologiji, logistiki in samem kuhanju.. Uzitek mi je bil prebirat njegove knjige. (Prvih 5, ena boljs kondruga) Kitchen konfidential sem prebral tako v izvirnem jeziku in se v ITA (btw odlicen prevod) leta 2001 in "cakal" kdaj se bo pojavila tudi v SLO jeziku.. Zal je pri nas prevod te njegove druge knjige bil natisnjen precej pozno... ANTHONY naj ti bo zemlja lahka. RIP LEGENDA!
Orionstar
# 08.06.2018 ob 14:50
Zakaj, človek, ki mu denarja ne manka, naredi samomor???
...ker v denarju ni smisla obstoja!

Se pa sprašujem zakaj...ker se mi je zmeraj zdelo, da živi svoje sanje!
Hvala za vse Anthony.
albrehti
# 08.06.2018 ob 18:02
Njegove TV serije so bile odlične.
In mimogrede - No reservations (serija njegovih oddaj) se mora prevesti kot "Brez zadržkov" in ne "Brez rezervacije" kot navaja(jo) avtor(ji).
Turboboost
# 08.06.2018 ob 16:47
Ravno včeraj sva imela s prijateljem debato o njem in njegovih oddajah, danes pa tole...naj počiva v miru
slovenkaaaa
# 09.06.2018 ob 11:58
Se pa cudim da temle poskusevalcem hrane ki vse mogice v sebe zbasejo od hrane do pijac splih uspe tak dolgo ziveti.

A ne da? Za razliko od gradbenih delavcev, ki so vsak dan na belem kruhu in navadni klobasi... ali delavcev v menzah, kjer jedo zanič odmrznjeno hrano... ti poskuševalci, ki jedo samo najboljše, so res ubogi.
Mr.Mr.
# 08.06.2018 ob 15:36
Zakaj, človek, ki mu denarja ne manka, naredi samomor???
------------
tole je bilo v dopoldanskem članku:

Zadnje besede, ki mu jih je izrekel oče Bob Marley pred smrtjo, so bile: "Denar ne more kupiti življenja." Ziggy Marley je tako postal človek z misijo: "Želimo odkriti pravo bistvo, kaj pomeni biti človek."
gyore92
# 08.06.2018 ob 14:35
Legenda, pocivaj v miru.
Leut
# 08.06.2018 ob 21:22
Meni je šel na živce in ga nisem mogel gledat.
Ghurka
# 08.06.2018 ob 18:13
Legenda..in zelo smel in pronicljiv kritik.Počivaj v miru.
zapravico
# 08.06.2018 ob 17:21
Obesil se je v hotelu,torej samomor
CarlosNorris
# 08.06.2018 ob 14:48
Poglejte si kaj je imel za povedati o Henryju Kissingerju. Velik človek.
wooly peter
# 08.06.2018 ob 14:46
jaz sem pa premalo pozoren
Bivši uporabnik
# 09.06.2018 ob 12:22
Kuharjev je vedno škoda, sploh, če so dobri, politikov tudi slučajno ne.
seba goričan
# 09.06.2018 ob 07:53
kdo je to?
labodjejezero
# 08.06.2018 ob 19:18
Res žalostno. Pa tako perfekten je bil. Z veseljem sem spremljala oddaje o kuhinjah sveta. Srečno. .
webman
# 08.06.2018 ob 17:59
Tistih par kg težka glava lahko v človeku nosi neskončno težke stvari. Enim so preveč in ne vidijo izhoda. Žal tudi njemu. RiP
milos621
# 08.06.2018 ob 14:44
Legenda. R.I.P.
james blake
# 08.06.2018 ob 14:29
po njegovih lastnih besedah je imel močno povišane lipide (desetletje in več je jemal statine), hitro se je stanje slabšalo v smeri sladkorne bolezni,.. a je imela slaba prognoza z zdravjem kaj pri tem? mogoče zavedanje lastne starosti ali pa je šlo, in to je kar verjetno, za posledico zaužitja ene od mnogih zdravil brez recepta (v bistvu drog), pri katerih nikoli ne veš njihove čistosti in odmerka? Nepričakovano.
zukauskas
# 09.06.2018 ob 08:09
@seba gorican: pejd v Gorico na burek, na to si ocitno obsojen...

Skoda ga je, njegove oddaje so ene redkih, ki sem jih zlahka gledal (isti del) tudi veckrat- bolj kot zaradi kulinarike zaradi njegovega izvirnega in iskrivega nacina pripovedovanja... Res skoda...
Cyril
# 08.06.2018 ob 21:48
Ga sploh nisem maral
Franc Jožef I.
# 08.06.2018 ob 14:39
Počivaj v miru maestro.
Alio
# 08.06.2018 ob 18:35
Človek s sanjsko službo.....
xyxy
# 08.06.2018 ob 15:13
Škoda takih ljudi
opusdei
# 08.06.2018 ob 14:43
oh ne,edini kuhar ki mi je bil všeč.
ti-ne
# 08.06.2018 ob 20:32
Pa še:
Na svetu vsakih 40 sekund nekdo naredi samomor.
Tako smo si narazen.
ti-ne
# 08.06.2018 ob 20:30
Hemingway sindrom. 62 let.
Njegove oddaje so bile daleč najboljše kuharske oddaje.
Inteligenten Top Gear za hrano.
Rip umetnik, postal si nesmrten.
jodlzi
# 08.06.2018 ob 15:51
hvala ti za vse!
mr polh
# 09.06.2018 ob 00:58
Res dober pripovedovalec, lepo je predstavil mesto oz pokrajino skozi oči nekoga, ki je hodil po ulici in gledal z očmi raziskovalca. Njegove oddaje so bile več kot le kuharska avantura, lepo se je zrcalila kultura destinacije, škoda ja.
gkrosl
# 08.06.2018 ob 15:15

wooly peter
# 08.06.2018 ob 14:45
Prijavi neprimerno vsebino
ne razumem razkoraka med besedilom članka in okvirčkom

morda bi res omemba samomora kvarno vplivala na kogarkoli že, ampak se odsotnost besede v članku desetkratno nadomesti z okvirčkom

nekdo je spet bolj papeški od papeža


Drugi stavek prvega odstavka: Po poročanju CNN-a je storil samomor.

Kdo je "je spet bolj papeški od papeža?"
matej pirnat
# 08.06.2018 ob 15:10
Legenda RIP
sik
# 08.06.2018 ob 17:00
Se pa cudim da temle poskusevalcem hrane ki vse mogice v sebe zbasejo od hrane do pijac splih uspe tak dolgo ziveti.
wooly peter
# 08.06.2018 ob 14:45
ne razumem razkoraka med besedilom članka in okvirčkom

morda bi res omemba samomora kvarno vplivala na kogarkoli že, ampak se odsotnost besede v članku desetkratno nadomesti z okvirčkom

nekdo je spet bolj papeški od papeža
malikaliber
# 08.06.2018 ob 14:43
Zakaj, človek, ki mu denarja ne manka, naredi samomor???
Hrana in pijača
link
Poletni lubenično-jagodni sok
21. junij 2018 ob 09:27 Sestavine: 1/2 kg lubenice, 200 gramov jagod, 1 limona, 100 ml vode, 2-3 žlice agavinega sirupa, 1 žlica sladkorja. Lubenici odstranimo peške in jo damo v mikser.
Več novic ...
Kazalo