Ješprenju dodamo pršut. Foto: BoBo
Ješprenju dodamo pršut. Foto: BoBo

Ješprenj operemo v mlačni vodi, dokler voda ni čista. V posodo nalijemo še enkrat toliko hladne vode, kot je ješprenja, dodamo pršut in postavimo v hladilnik za nekaj ur. Če posušena žita in stročnice namakamo v hladilniku, se kasneje med kuhanjem ne penijo. Pred kuhanjem vodo odlijemo in natočimo približno 2 litra hladne vode, dodamo olupljen cel krompir in lovor ter kuhamo približno pol ure.


KUHAJTE Z NAMI!
Vsako sredo v oddaji Dobro jutro.
Več receptov na: dobrojutro.rtvslo.si

Narezan korenček, česen, grah, zeleno operemo v topli vodi, odcedimo, stresemo v lonec, ki ni iz kovine ali teflona, dodamo polovico olja, paradižnik in popražimo. Ko zelenjavna vlaga skoraj izpari, lonec odmaknemo, prilijemo na pol skuhan ješprenj, pršut in krompir ter kuhamo še približno pol ure. Na koncu solimo, dodamo preostalo olje in kis.