Zvitki lardo. Foto: Z vrta na mizo
Zvitki lardo. Foto: Z vrta na mizo
Kopun na svežih rezancih. Foto: Z vrta na mizo
Kare mangalic. Foto: Z vrta na mizo

Omaka
V kozici na oljčnem olju popražimo nasekljano šalotko, česen, bučo in pastinak. Začinimo s svežim majaronom in zalijemo z malo vode. Na ognju pustimo še minuto ali dve, odstavimo. S paličnim mešalnikom zmešamo. Solimo po okusu. Por narežemo na tanke kolobarje in ga skupaj s suhimi slivami podušimo na maslu.

Na krožniku postrežemo jetra, zavita v lardo, ki jih položimo na omako in potresemo s suhimi slivami in porom.


Kopun na svežih rezancih
Sestavine za testo: 100 g gladke moke, 1 jajce, sol.

Zamesimo testo in ga zavitega v folijo pustimo pol ure počivati. Spočito testo na tanko razvaljamo in razrežemo na poljubno široke rezance. Rezance 10 minut kuhamo v slanem kropu.

Sestavine za kopuna: polovica kopuna, šalotka, česen, korenje, zelene bučke, muškatna buča, cikorija, oljčno olje, sol.

Kopuna damo v pekač, zraven položimo šalotko, česen in korenje in ga v parni pečici pečemo tri ure na 75 stopinjah cezija. Če nimate parne pečice, kopuna zavite v folijo in ga položite v pekač, v katerega ste nalili malo vode, in ga tri ure pecite na 150 stopinjah Celzija. Ko je kopun kuhan, meso odrežemo od kosti skupaj s kožo in ga razrežemo na trakce. Bučke in muškatno bučo prav tako narežemo na trakce ter jih skupaj z mesom v ponvi na oljčnem olju popečemo, da meso lepo porjavi. Vse skupaj zalijemo z omako, ki se je naredila med kuhanjem kopuna. Dodamo maslo, da se omaka malo zgosti, in primešamo na zob kuhane rezance. Cikorijo v kozici podušimo z malo vode, potem pa jo popečemo na oljčnem olju ter dodamo testeninam in kopunu.

Na krožniku postrežemo testenine z zelenjavo, na vrh pa položimo na trake narezano meso kopuna.


Kare mangalice
Sestavine: kare mangalice, kostanj, jurčki, med, oljčno olje, sol.

Lepo marmoriran kare v žarponvi popečemo z obeh strani in ga damo v pečico na 180 stopinj za 10 minut.

Na krožniku postrežemo meso, narezano na taglitao, položimo ga na omako iz buč, ki smo je nekaj prihranili, ko smo delali omako za kopuna, prelijemo z medom in zraven položimo pečen kostanj in na oljčnem olju popečene narezane jurčke.

Dober tek!