Gordon Ramsay je začel kot vrhunski kuhar, nato pa se čedalje bolj uveljavil kot 'peklenski chef' iz TV-oddaj. Foto: Reuters
Gordon Ramsay je začel kot vrhunski kuhar, nato pa se čedalje bolj uveljavil kot 'peklenski chef' iz TV-oddaj. Foto: Reuters
Rene Redzepi je v Nomi razvil sodobno skandinavsko kulinariko. Foto: Reuters

Prvi nominiranec je temperamentni Britanec Gordon Ramsey, ki je, tudi zahvaljujoč svojim TV-oddajam (Peklenska kuhinja, Kitchen Nightmares), postal globalna znamka, že pred tem pa si je v svoji restavraciji priboril tri Michelinove zvezdice.
Potem je tu sloviti Alain Ducasse, ki je moderno francosko kuhinjo izvozil v svet, danes pa je predsednik 20 milijonov evrov vrednega podjetja, ki zaposluje 1.400 ljudi.

Iz ZDA prihaja Američan korejskega porekla David Chang, človek za newyorškim Momofukujem, ki se redno uvršča na vsakoletni San Pellegrinov seznam 50 najboljših restavracij sveta, njegova posebnost pa je, da je vrhunsko kulinariko ponesel v bolj "nepretenciozno" okolje ("Moje sanje so kuhati dobro hrano za ljudi, ki se jim jebe za to.").

Britanske sile zastopa tudi Fergus Henderson, ki je s svojo londonsko restavracijo St. John uveljavil zamisel "od smrčka do repa", skratka, da pri pripravi jedi uporabiš prav vse dele živali in tako ne zavržeš ničesar, ne možganov, ne drobovine, ne jezika, ne tačk. Na seznamu je kot edina ženska Nigella Lawson, ki velja za nekakšno britansko (in privlačnejšo) različico Marthe Stewart in s svojimi knjigami uči Britanke, kako "odkriti gospodinjsko boginjo v sebi".

Trehnutni in nekdanji najboljši na svetu ...
Potem je tu tudi Jamie Oliver, ki sicer ni v rangu Ducassa ali Redzepija, je pa nedvomno zaznamoval desetletje v kulinariki s svojimi knjigami, kampanjami, oddajami, ostrim jezikom ("Vsakič, ko odprem usta, povzročim vihar.") in revolucijami v načinu prehranjevanja. Njegov rojak Heston Blumenthal je po drugi strani dokazal, da je britanska kulinarika lahko najboljša na svetu s svojimi znamenitimi restavracijami, kot sta Dinner in The Fat Duck - ta mu je priborila kar tri Michelinove zvezdice.

Iz Španije prihaja aktualni lastnik San Pellegrinovega naziva najboljše restavracije na svetu, Joan Roca, najstarejši od bratov Roca, ki stojijo za restavracijo El Celler de Can Roca v Gironi. Tu je tudi njegov predhodnik, Rene Redzepi iz köbenhavnske restavracije Noma, ki je stal na vrhu San Pellegrinovega seznama kar tri leta zapored. Redzepi je skandinavsko hrano postavil na svetovni kulinarični zemljevid, obenem pa "zakrivil" trend divje kuhinje, uporabe zelišč, surovih surovin in lokalnega.
In potem je tu še pionir španske vrhunske kulinarike in molekularne kuhinje, veliki Ferran Adria, ki je s svojo restavracijo El Bulli kraljeval na omenjenem seznamu vrsto let, nato pa sklenil, da je stres pehanja za Michelinovimi zvezdicami vseeno prevelik in odprl raje svojo akademijo/izobraževalno-gastronomsko središče in tapas bar v Barceloni.