Novo cezarjevo solato z ohrovtom za zdaj prodajajo samo v Kanadi. Foto: McDonald's
Novo cezarjevo solato z ohrovtom za zdaj prodajajo samo v Kanadi. Foto: McDonald's
Big Mac - manj škodljiv od MacDonald'sove solate. Foto: McDonald's

McDonald's je pred kratkim razširil ponudbo solat z mešanico ohrovta, mlade špinače in ledenke (s cezarjevim prelivom s sirom asiago), ki vsebuje več kalorij, maščobe in soli kot Big Mac. Poglejmo številke.

McDonald'sova solata Premium ranč s slanino in hrustljavim piščancem ima 690 kalorij, 45 gramov maščobe in 1.530 miligramov soli. Jugozahodna solata s hrustljavim piščancem ima 630 kalorij (710, če zamenjate jugozahodni preliv z rančarskim), 34 gramov maščobe in 1.090 miligramov soli.

Še najbolj "zdrava" je grška solata s feto, pito, hrustljavim piščancem, kuskusom in grškim prelivom s feto. Hranilna vrednost te solate je 580 kalorij, 40 gramov maščobe in 1.200 miligramov soli. In še kalorična bomba: najnovejša različica cezarjeve solate, imenovana "Keep Calm, Caesar On", pa ima kar 730 kalorij, 53 gramov maščob in 1.400 miligramov soli. Ob tem vse hranilne vrednosti z vitamini bogatega ohrovta dobesedno zbledijo.

Ohrovt bolj kot dodatek
Čeprav verjetno ne preseneča, da solata, pri kateri je solatna posteljica uporabljena zgolj kot podlaga za ocvrtega piščanca, sir, slanino, ocvrte kruhke in majonezo, ni ravno shujševalna, pa je presenetljivo, da ima celo Big Mac, dvojni hamburger s sirom in posebno pomako, manj kalorij - 540. Ob tem ima še 28 gramov maščob in 970 miligramov soli.

Po navedbah kanadske strokovnjakinje za prehrano Shaune Lindzon gre pri McDonald'sovi ohrovtovi solati predvsem za prenasičenost z maščobami in soljo. "Z eno tako solato ste zaužili že vso dnevno količino soli. Če v tak obrok dodate ohrovt, še ne pomeni, da gre za zdravo izbiro," je opozorila Lindzonova za CBC, ki ob tem priporoča, da če se že ne morete odreči izjemno kaloričnemu prelivu, tega vsaj zmanjšajte za polovico.

Vedno možnost izbire?
Pri McDonald'su se branijo, da ima vsaka stranka vedno možnost prilagajanja obrokov na njihovem meniju. "Imajo možnost, da naročijo solato s prelivom ali brez, burger z bombetko ali brez, pečenega ali ocvrtega piščanca," je povedal Adam Grachnik za CBC.

V nedavni raziskavi 364 restavracijskih obrokov po treh ameriških mestih so raziskovalci ugotovili, da kar 92 odstotkov restavracij streže obroke, ki presegajo priporočen vnos kalorij. Pri tem so bile zajete najrazličnejše restavracije, od ameriških, japonskih, italijanskih do tajskih, grških in kitajskih. Kar je še bolj skrb vzbujajoče - v 123 restavracijah je ekipa našla najmanj eno jed, katere kalorična vrednost je presegala priporočen dnevni (!) vnos kalorij, pri čemer ni zajeta še pijača, sladica ali predjed, ki običajno spremlja glavno jed.

Ugotovili pa so tudi, da so najbolj kalorične kitajska, ameriška in italijanska kuhinja, pri katerih je bilo povprečje 1.495 kalorij na obrok.