Pito postrežemo s praženmi pinjolami. Foto: Dobro jutro
Pito postrežemo s praženmi pinjolami. Foto: Dobro jutro


Na dno pekača, obloženega s peki papirjem, naložimo (pravokotno enega na drugega) dva do tri liste testa (vmes premažemo z olivnim oljem in posujemo s piškotnimi drobtinami). Na koncu še zadnjega premažemo z olivnim oljem.

Marmelado, sok in lupinico ene limone ter rum zmešamo v gladko maso, ki jo razmažemo po testu. Nanjo položimo rezine pečene buče (ali kakega drugega sadja, glede na marmelado). Posujemo s piškotnimi drobtinami in eno pestjo prepraženih pinjol. Zapognemo robove, ki gledajo čez (lahko jih porežemo) in jih prekrijemo s krogom, izrezanim iz lista testa.

Premažemo z olivnim oljem in površino večkrat prebodemo z zobotrebcem. Poškropimo z vodo. Pečemo na 180 °C približno 20 minut oziroma do zlato rumene barve. Vmes po potrebi večkrat poškropimo z vodo, da ne bo testo presuho.

Zmešamo kislo smetano, sladkor v prahu in sok limone. Rahlo ohlajeno pito premažemo s kislo smetano in jo razrežemo. Posujemo s pestjo praženih pinjol in sladkorjem v prahu.