Rosengren je naslov osvojil v hudem boju s Francozoma. Foto: YouTube
Rosengren je naslov osvojil v hudem boju s Francozoma. Foto: YouTube
Gašper Čarman je že čestital zmagovalcu. Foto: Instagram

31-letni Jon Arvid Rosengren je naslov najboljšega osvojil po štirih dneh tekmovanja, pri čemer je v finalu ugnal Francoza Davida Birauda in Francozinjo Julie Dupouy, ki je sicer tekmovala za Irsko in je postala šele druga ženska med prvo trojico.

Slovenijo je zastopal Gašper Čarman, ki je na Instagramu že čestital zmagovalcu.

"Uau, to pa je nepričakovano. Finale je bil res, res težek in nisem si mislil, da bom zmagal. Najlepša hvala," se je Rosengren po zmagi zahvalil 500-glavemu občinstvu. Švedski prvak je naslov osvojil v hudi konkurenci 61 tekmovalcev iz 58 držav, najvišje priznanje v stroki pa je nedvomno vrhunec Rosengrenove kariere, potem ko je osvojil že naslov najboljšega sommeliera Evrope (2013), najboljšega sommeliera nordijskih držav (2009) in najboljšega sommeliera Švedske (2010 in 2011).

Čarman že drugič na svetovnem prvenstvu
Sommeliere so ocenjevali v več kategorijah, vključno v strežbi in slepi degustaciji vina, v teoretičnem pisnem testu pa so morali pokazati svoje znanje proizvodnje vina, geografije, gastronomije in procesa vinifikacije.

V polfinale se je uvrstilo 15 najboljših, med katerimi Čarmana, lastnika eVina in sina kuharske mojstrice Vesne Čarman (Gostilna pri Danilu), ki je Slovenijo zastopal na prejšnjem svetovnem prvenstvu že leta 2013 v Tokiu, žal ni bilo. Takrat je zmagovalec postal Švicar Paolo Basso, ki je sicer lani gostoval v Sloveniji, na dvorcu Zemono.

Rosengren, ki dela kot sommelier v newyorški restavraciji Charlie Bird, je s svojo zmago samo še potrdil vzpon Švedske med enogastronomske velesile, pri čemer tudi ta država gradi svojo kulinariko na trendovski skandinavski usmeritvi prvinskih okusov, nabiralništva in minimalizma.

V letošnjem Michelinovem vodiču si je denimo prvi dve zvezdici za Švedsko prislužil "divjak" med kuharji, Magnus Nilsson, ki ustvarja v svoji restavraciji/brunarici Fäviken sredi odročne pokrajine Jämtlan.

Prvo svetovno prvenstvo sommelierev so priredili leta 1969, letošnje pa je bilo 15. po vrsti in je prvič potekalo v Južni Ameriki. V ta namen so organizatorji izbrali središče malbeca, najbolj razširjene vinske sorte v Argentini.