Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Mednarodna obzorja: Kitajske sanje, 2. del

Oddajni center KRVAVEC

Stavba najvišje ležečega oddajnega centra RTV Slovenija, OE Oddajniki in zveze, v kateri so naprave in sistemi za sprejem in oddajo signalov, stoji skupaj s 100 m visokim železobetonskim antenskim stolpom na pobočju Krvavca, na nadmorski višini 1740 m.

Krvavec je vrh na robu Kališkega pogorja, ki se navezuje na glavno os Kamniško-Savinjskih Alp. Od Ljubljane je oddaljen 25 km, od Kranja pa 17 km.
Oddajna točka je zaradi svoje lege v alpskem predgorju široko odprta in ima zato odličen položaj za svoj namen.

Oddajni center KRVAVEC

14. februarja 1957 je iz starega planinskega doma na Krvavcu prvič steklo oddajanje TV-signala. Za ta namen so z Ljubljanskega gradu pripeljali Siemensov TV-oddajnik moči 250 W, ki je tam poskusno oddajal od avgusta 1956. Višina lokacije je omogočila boljši sprejem programa RAI 1, ki so ga s Krvavca nekaj ur na dan redno oddajali na 10. kanalu, saj lastnega programa še niso imeli.
Marca 1957 je bila vzpostavljena mikrovalovna zveza s Sljemenom na Hrvaškem, ki je omogočala sprejem signalov, konec leta 1958 pa še v obratni smeri, da je bila omogočena izmenjava vsebin JRT.

S sedanje lokacije je prva oddaja stekla 16. julija 1959, potem ko je bil 10. oktobra 1958 postavljen kovinski stolp Jambor Črnuče in julija 1959 zgrajena montažna oddajna dvorana. Oddajni center je bil uradno odprt 12. novembra 1960. Takrat so oddajali prvi TV-program že z novejšim Siemensovim oddajnikom moči 1 kW, vzpostavljene pa so bile mikrovalovne zveze s Sljemenom, Nanosom in Ljubljano.

Oddajni center KRVAVEC

Drugi TV-program so začeli oddajati 24. maja 1965 na 21. kanalu s prototipnim oddajnikom ELRAD moči 100 W. Program so sprva sestavljale oddaje televizije RAI 2, katere program je bilo na Krvavcu mogoče sprejemati na 25. kanalu.

Začetki barvne televizije segajo v oktober 1966. Takrat so na drugem TV-programu začeli poskusno oddajati program RAI, ki je v dopoldanskih urah poskusno oddajal barvne fotografije, sprejem pa je potekal po mikrovalovnih zvezah prek Nanosa.
Ob svetovnem prvenstvu v drsanju 3. marca 1970 v Ljubljani je potekal prvi prenos v barvah, prve barvne posnetke iz studia Ljubljana pa so prenašali 15. marca 1970.
29. decembra 1975 je začel delovati oddajnik moči 1 kW tovarne IMP za drugi TV program. Leta 1979 je bil za prvi TV program sestavljen novi, zmogljivejši oddajnik Siemens, moči 5 kW.
Prenos Evrovizije iz Zagreba 5. maja 1990 je potekal v stereo tehniki. Takrat je bilo pri nas mogoče prvič poslušati po televizijskem sprejemniku tudi stereo zvok. Na Krvavcu se je redno oddajanje prvega in drugega TV-programa v stereo tehniki začelo 17. decembra 1997.

Oddajni center KRVAVEC

Krvavec je bil sprva le TV-oddajna točka, šele leta 1961 so začeli oddajati tudi radijski program na območju FM, in sicer drugi radijski program z oddajnikom BHG, moči 250 W, na frekvenci 98,9 MHz.
Prvi radijski program so na OC Krvavec začeli oddajati 28. novembra 1966, ko je začel obratovati oddajnik Rohde & Schwarz moči 10 kW. To je omogočilo tudi začetek oddajanja v stereo tehniki 4. marca 1967.
Tretji radijski program so na frekvenci 91,7 MHz začeli oddajati 15. junija 1969. Po nakupu in zagonu še drugega oddajnika Rohde & Schwarz moči 10 kW, 12. oktobra 1969, so na frekvenci 91,7 MHz začeli izmenoma oddajati prvi in tretji radijski program. Leta 1991 smo z zagonom radijskih oddajnikov RIZ moči 20 kW, ki so obratovali do leta 2001, začeli oddajati na današnjih frekvencah.
Danes tri nacionalne radijske programe oddajamo s sodobnejšimi oddajniki HARRIS moči 10 kW, ki so že prilagojeni za vhodni digitalni signal. Radijske programe poskusno oddajamo tudi z digitalnim radijskim oddajnikom DAB na 12. kanalu.

Oddajni center KRVAVEC

Leta 1980 je bila zgrajena cesta do oddajnega centra (OC) in to je omogočilo priprave za novogradnjo. Stari objekt je namreč postal premajhen, delovne razmere v njem pa nevzdržne. Gradnja novega objekta z antenskim stolpom se je začela junija leta 1981 in bila v glavnem končana leta 1985. Sledila je postopna selitev in dodatna montaža novih naprav v novem objektu. Tako je bil že 20. novembra istega leta opravljen tehnični prevzem ob zaključku gradnje novih mikrovalovnih zvez, ki so bile leta 1987 dopolnjene z novimi napravami GTE za smer proti Kumu. Konec leta 1988 so na novi železobetonski stolp vgradili antenske sisteme VHF, UHF in UKV. Junija 1989 so bili nameščeni tudi novi oddajniki RIZ za vse tri nacionalne radijske programe. Obratovati so začeli po vojni leta 1991, ko je bila v novi objekt prestavljena tudi vsa druga oprema.

Med slovensko osamosvojitveno vojno leta 1991 so bili na svojem delovnem mestu ob napadu jugoslovanske vojske poškodovani trije člani posadke, na oddajnem centru pa je bilo povzročene škode za približno 0,5 milijona EUR.
Ob raketiranju z letali jugoslovanske vojske 2. julija 1991 so bile uničene ali močno poškodovane vse mikrovalovne zveze, stari antenski stolp z antenami, transformatorska postaja ter objekt sam. Stari stolp je bilo treba zaradi poškodb podreti.

Oddajni center KRVAVEC

Osamosvojitvi Slovenije je sledil razmah komercialnih radijskih in televizijskih postaj, tako so bili v obdobju 1992--1996 na OC Krvavec nameščeni še FM-oddajniki za radio Poslovni val (zdaj Radio Ena) in radio Ognjišče ter TV-oddajniki EVRO 3 TV (EPTV), TV 3 in POP TV. Od leta 2005 oddaja signal z OC Krvavec tudi kabelski operater za program Lastovka. Trenutno oddajamo 5 analognih radijskih programov, z digitalnim radijskim oddajnikom DAB pa od oktobra 2006 redno poskusno oddajamo štiri radijske programe. Po petdesetih letih od začetka oddajanja analognih TV-programov, s Krvavca od februarja 2007 oddajamo TV-programe v digitalni tehniki DVB-T. Trenutno oddajamo lastni multipleks A in multipleks B katerega operater je Norkring.

Oddajni center Krvavec je po obsegu naprav največji in zato tudi najpomembnejši oddajni center v Sloveniji, saj pokriva območje od Kuma na vzhodu, Ljubljansko kotlino, območje do Nanosa in do tromeje na severozahodu, hkrati pa napaja obsežno mrežo televizijskih in radijskih pretvornikov po širšem delu Slovenije. Prek Krvavca potekajo tudi pomembne mednarodne zveze in zveze za prenos nacionalnih programov, ki jih pošiljamo na satelit Hot Bird 6. Objekt OC Krvavec, katerega uporabna površina presega 1200 m2, za svoje potrebe najemajo slovenska podjetja, državne službe, meteorologi in radioamaterji.

Oddajni center KRVAVEC

Zaradi pomembnosti objekta, količine naprav in sistemov ter posredovanja zvez ima OC Krvavec stalno posadko, ki skrbi za nemoteno delovanje naprav in sistemov, nadzoruje ter po potrebi umerja in servisira naprave, ki večinoma obratujejo neprekinjeno 24 ur na dan.

Oddajni center Krvavec ne bi bil to, kar je, če v njegovi več kot 50-letni zgodovini za njegov razvoj in delovanje ne bi skrbelo veliko število požrtvovalnih strokovnjakov – od pionirjev v petdesetih letih, tehničnih skupin iz Ljubljane do tehnikov in inženirjev, ki so tu preživeli tudi tretjino svojega življenja.
Z visoko strokovnostjo zaposlenih in s sodelovanjem skupin Oddajnikov in zvez sledimo hitremu napredku tehnologije in zahtevam naših gledalcev in poslušalcev v času, ko zmogljivost tehnologije že presega povpraševanje uporabnikov.

Zapisano na podlagi podatkov vodij OC Krvavec: Staneta Longarja, ing. Janeza Lomovška in dipl. ing. Roberta Gartnerja.