Pogled skozi okno Hotela Triglav na Bledu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pogled skozi okno Hotela Triglav na Bledu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Volčič iz Promenade odhaja, od zdaj naprej jo bo vodila mlada ekipa, ki se je kalila pod njim. Foto: Gourmet Restavracija Promenada
Projekt Trije chefi ostaja, čeprav je Bled v roku manj kot leta dni izgubil prav vse omenjene tri chefe. Foto: MMC RTV SLO
Trojica, zbrana v ljubljanskem Strelcu na drugem v letošnji seriji večerov Trije chefi. Foto: MMC RTV SLO

Bled, še do nedavnega kraj z največjo koncentracijo vrhunske kulinarike v Sloveniji, je tako ostal le še s Topolinom, ki je v zadnjih letih izgubil nekdanji sijaj, in kremnimi rezinami. Kar je škoda, saj so si Jagodic, Štefelin in Volčič, predstavniki mlajše generacije vrhunskih kuharjev, prav z Bledom pridobili svoj ugled. Njihov projekt Trije chefi je izšel prav iz tega kraja, saj so si bili v teh letih tako tesni prijatelji kot največji tekmeci.
"Sporočamo, da Gourmet restavracija Promenada odslej deluje pod vodstvom mlade ekipe, ki nadaljuje začrtano pot restavracije. V Promenadi sodelovanje z Binetom Volčičem nadaljujemo na področju kulinaričnega izobraževanja," so zapisali v sporočilu za javnost v restavraciji, ki si je v zadnjih dveh letih z Volčičem pridobila ugled najdrznejše kulinarike na Gorenjskem.
Vodenje Promenade je danes 33-letni Volčič prevzel leta 2011, po odhodu staroste slovenske vrhunske kulinarike, Andreja Kuharja (ta se je preselil v ljubljanski Maxim). V tujini šolani Volčič se je tja preselil iz hotela Livada Prestige v Termah 3000, ki zdaj z Borutom Jovanom že slovi kot valilnica mladih slovenskih talentov. Promenadi je vdihnil mladostno svežino, pridih tuje (zlasti azijske) kulinarike, eklektičnost in drznost.
Pomanjkanje teorije in prakse
Širša javnost je ekstravertiranega in hiperaktivnega Bineta spoznala predvsem s Popovim resničnostnim šovom Gostilna išče šefa, kjer je nazorno pokazal tudi kuharskim laikom, koliko dela je vloženega v vodenje vrhunske restavracije. Zmagovalcu šova nazadnje ni uspelo zapolniti velikih "šefovih" čevljev, tako da je imela medvoška Gostilna zelo kratek rok trajanja.
Komercialka se je kljub temu odločila, da nadaljuje drugo sezono šova, pri katerem ostaja tudi Volčič. Ta je dal odpoved v Promenadi še pred začetkom nove sezone, saj si je želel izpolniti dolgoletno željo po kuharski šoli, kjer bi kalil mlade upe. Glede na to, da se o Srednji gostinski šoli ne širi ravno najboljši glas glede posluha za vrhunsko gastronomijo in ustrezno vzgajanje mladih kuharjev, bo taka šola prišla še kako prav.
Ali kot je v nedavni in še kako boleče resnični kolumni v Dnevniku zapisal kuharski mojster Marko Pavčnik iz Pavusa (Grad Laško): "Znanka mi je povedala, da je v srbski Subotici v šolskih klopeh vsega petnajst prostih mest za kuharski poklic, nanje pa se lahko usedejo le učenci z najboljšimi ocenami. Pri nas pa še naprej velja reklo – za kuharja boš že dober. Ker kuha lahko vendarle vsak?! A taki kuharji zelo težko dobijo službo, ker ne znajo nič. In potem se njihovo otroštvo razpotegne do 30. leta."
Grajska kuhinja v Strelcu
O tem, kako trnova je pot slovenskih vrhunskih kuharjev, bi znal precej povedati tudi Igor Jagodic, morda najbolj izpopolnjeni mlajši predstavnik francoske kulinarične struje pri nas. Jagodic, dobitnik številnih kuharskih priznanj ter praktikant pri slovitih Alainu Ducassu in Reneju Redzepiju, je od leta 2008 do lani vodil kuhinjo "Titove" Vile Bled.
Ko je bila Sportina primorana prepustiti najem Vile Bled in jo predati državi, se je ta odločila čudovito posest, v kateri so nekoč bivali jugoslovanski kralji, prodati, Jagodic pa se je preselil v Ljubljano, natančneje v Stolp strelcev na Ljubljanskem gradu, ki ga je pod svoje okrilje pridobila družba Kaval. Jagodic zdaj v grajskem duhu Strelca ustvarja jedi po vzoru srednjeveških grajskih in meščanskih jedi, a zapakiranih v sodobno preobleko.
Postrežba in osebje sicer še vedno le sledi Jagodicu in nista popolnoma na njegovem nivoju, tudi o "viteških" nošah natakarjev je že kdo izrekel kako pikro, a krožnikom ni očitati ničesar.
Podvin spet cveti
Za zdaj tako največjo zgodbo o uspehu trenutno piše Uroš Štefelin, ki se je s poslovno partnerico Marcelo Klofutar iz res idiličnega butičnega hotelčka Triglav in tamkajšnje restavracije 1906 preselil streljaj stran, v Podvin. Štefelin in Klofutarjeva sta si zastavila za kuharski svet najvišje ambicije: iti iz varnega okrilja hotelskega ustroja na svoje. Posestvo Podvin se je zdelo kot nalašč. Že leta je - predvsem zaradi neurejenega oz. slabega lastništva - žalostno propadalo, čeprav je nekoč tam restavracijo vodil tudi Janez Bratovž.
Štefelin in Klofutarjeva sta si zastavila iz propadlega Podvina postaviti na noge restavracijo s tradicionalno slovensko kuhinjo ("Kot so kuhale naše babice"), povzdignjeno za par nivojev, a še vedno z zmernimi cenami, prenočišča in prodajalno z lokalnimi izdelki, ki bi hkrati delovala kot odlična promocija okoliških proizvajalcev, kmetov in dobaviteljev. Niti pol leta še ni od odprtja, pa se je Podvin pod novim vodstvom že izkazal za zgodbo o uspehu.
Bled pa se je zdaj znašel v nehvaležni vlogi iskanja novih "naslednjih velikih upov".