Z vrta na mizo
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 7 glasov Ocenite to novico!
Bobiči. Foto: Z vrta na mizo
Na krožnik damo fuže v omaki, nanje položimo v olivnem olju popražene bučne cvetove in parmezan. Foto: Z vrta na mizo
Položimo jih na z olivnim oljem z aromo po limoni pokapan krožnik in na rahlo prelijemo s karamelo. Okrasimo z meto. Foto: Z vrta na mizo

Dodaj v

Bobiči, fuži in fige

1. oddaja Z vrta na mizo
26. september 2015 ob 18:05,
zadnji poseg: 26. september 2015 ob 18:32
Ljubljana - MMC RTV SLO

Sestavine za bobiče: stročji fižol, sveža koruza, krompir, dimljena slanina, olivno olje, čebula, česen, korenje, gomolj zelene, paradižnik, sol, sveži timijan, sveži majaron.

Fižol izluščimo iz strokov in ga pol ure skupaj z na koščke narezanim fižolom kuhamo v slanem kropu.

Omaka: v kozici na olivnem olju popražimo nasekljano čebulo, česen, korenje in zeleno. Začinimo s svežim timijanom in zalijemo z malo vode. Na ognju pustimo še minuto ali dve, odstavimo in primešamo malo skuhanega fižola in olupljen paradižnik. Sestavine s paličnim mešalnikom zmešamo. Solimo po okusu.

V ponvi na olivnem olju zasteklimo na kocke narezano slanino in jo dodamo omaki.

Kuhanemu krompirju in fižolu dodamo svežo koruzo in vse skupaj z dodanim svežim majaronom popražimo na olivnem olju.

Na krožnik damo omako s slanino ter popražen krompir, koruzo in fižol.

Fuži

Sestavine za testo: 100 g gladke moke, 1 jajce, sol.

Zamesimo testo in ga zavitega v folijo pustimo pol ure počivati. Spočito testo na tanko razvaljamo in razrežemo na 4 x 4 cm velike kvadratke, ki jih vsakega posebej ovijamo okrog pomokanega ročaja kuhalnice. Tako narejene fuže 10 minut kuhamo v slanem kropu.

Sestavine za omako: pršut, malvazija, rukola, češnjev paradižnik, česen, 1 dl smetane za kuhanje, olivno olje, parmezan, bučni cvetovi.

Na olivnem olju popražimo dva stroka česna, ki ga, preden začne temneti, odstranimo iz ponve, dodamo pa na koščke narezan pršut, ki ga zalijemo z malo malvazije. Počakamo, da alkohol izhlapi, in dodamo na koščke narezan češnjev paradižnik, zalijemo s smetano, pokuhamo, odstavimo z ognja ter dodamo rukolo in kuhane fuže.

Na krožnik damo fuže v omaki, nanje položimo v olivnem olju popražene bučne cvetove in parmezan.

Fige

Sestavine: sveže fige, olivno olje z dodano limono, sveža meta, sladkor, med, skuta.

Fige premažemo z olivnim oljem z aromo po limoni in jih v pečici pečemo štiri minute na 180 stopinjah Celzija.

V ponvi segrevamo sladkor tako dolgo, da se spremeni v karamelo.

Pečene fige zarežemo na štiri dele in jih napolnimo z nadevom iz skute in medu. Položimo jih na z olivnim oljem z aromo po limoni pokapan krožnik in na rahlo prelijemo s karamelo. Okrasimo z meto.

Dober tek!

D. S., Primož Dolničar (Z vrta na mizo)
Prijavi napako
Komentarji
Olorin
# 26.09.2015 ob 21:01
In ga postrezemo na beli okrogli mizi, ki je od dalec videti kot kroznik.
PONEUM
# 26.09.2015 ob 23:47
V ponvi segrevamo sladkor tako dolgo, da se spremeni v karamelo.

Karamel ali praženi sladkor je bolj ali manj tekoča snov, ki se pridobiva s praženjem sladkorja do raztopitve, ki nastane pri 160 °C. Uporablja se v slaščičarstvu za glazure in nadeve ter za proizvodnjo karamel.
libby
# 26.09.2015 ob 19:44
Fižol izluščimo iz strokov in ga pol ure skupaj z na koščke narezanim fižolom kuhamo v slanem kropu.
Hrana in pijača
Kazalo