Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Oddajni center KRIM


Oddajni center KRIM je zgrajen na 1107 m visokem Krimu, dominantno točko južno od Ljubljane. Zaradi potreb, da se z radijskimi in televizijskimi signali pokrijejo območja, katera so v senci proti oddajnemu centru Krvavec ter še nekatera druga slabo pokrita območja, so se pričela pripravljalna dela za izgradnjo oddajne točke Krim že v letu 1971.

Po izgradnji točke je pričel leta 1971 delovati oddajnik za oddajanje programa TV SLO 1, kmalu za tem, leta 1973, pa tudi pretvornik za zagrebški prvi televizijski program. Montirane so bile tudi pomembne linkovske zveze za povezavo med Ljubljano in drugimi oddajnimi centri.

Leta 1979 je pričel delovati tudi oddajnik za drugi slovenski televizijski program. Začetki oddajanja drugega in tretjega radijskega programa segajo v leto 1982, ko so bili radijski oddajniki z ljubljanskega gradu preseljeni na Krim. Prvi radijski program je pričel delovati leta 1996.

Na Krimu so prisotne tudi komercijalne radijske postaje: RGL od leta 1989 in GAMA MM od leta 1993. Privatne TV postaje, ki so oddajale s Krima pred obdobjem DVB-T: Kanal A s pričetkom obratovanja leta 1991 in MMTV oziroma POP TV s pričetkom obratovanja leta 1993. Seveda se je ves čas obratovanja centra Krim posvečalo veliko skrbi za obnovo aparatur, antenskih sistemov, klimatizaciji prostorov itd.. Vojna za Slovenijo je oddajnemu centru Krim prizanesla, saj je bila to pomembna telekomunikacijska točka JLA.

Trenutno se s te točke oddaja DVB-T signal za multipleks-A in multipleks-B. Napajamo pa tudi nekaj DVB-T in RA pretvornikov v Sloveniji.

Povzeto po zapisih Marjana Srebrnjaka in trenutnih razmerah.