Foto: Radio Prvi/Nataša Rašl
Foto: Radio Prvi/Nataša Rašl

Na Raki so pridelovali čebulo že pred tristo leti. Gre za staro avtohtono sorto, ki ji je svojevrstne značilnosti izoblikovala težka zemlja. Raška č'bula, kot ji sami pravijo, ima značilno obliko in okus. In nanjo so upravičeno ponosni.

"Račani smo bli že od nekdaj znani po raški čebuli, zato so nam tudi že nekoč v davnih časih rekli č'bularji, ne. In včasih je bilo to žaljivo in na to opazko je tudi kakšna padla po hrbtu. No danes pa lahko rečem, da smo pa ponosni, če nas imenujejo č'bularji, ker smo pač to raško č'bulo spet obudili v življenje," je povedal Alojz Kerin, predsednik turističnega društva Lovrenc Raka.

Račani so s čebulo oskrbovali kraje daleč naokoli, vse do Novega mesta. S prihodom tujih trgovcev v 90. letih prejšnjega stoletja pa je pridelava skoraj popolnoma zamrla. Zato so se pred desetimi leti v Turističnem društvu Lovrenc odločili, da raški č'buli spet povrnejo nekdanji sloves. In kot kaže, jim to že uspeva.

"Izstopa nas enih 12, ki pa že pridelujemo tržne presežke, ki jih že hočemo zdaj tudi plasirati na trge in prodajati med ljudi. Letos približno, ko je zelo dobra letna, smo nekje čez 15 ton na tistih količinah, ki jih, ko bodo šle na trg, že nadzorujemo preko turističnega društva," je povedal Branko Pečarič s Kmetije Pečarič.

V Tratnikovi gostilni so najbolj cenjena domača pražena jetrca, pripravijo pa tudi raško pogačo s slanino, ocvirki in seveda s čebulo ter čebulni kruh. Foto: Radio Prvi/Nataša Rašl
V Tratnikovi gostilni so najbolj cenjena domača pražena jetrca, pripravijo pa tudi raško pogačo s slanino, ocvirki in seveda s čebulo ter čebulni kruh. Foto: Radio Prvi/Nataša Rašl

Raško č'bulo imajo seveda pri vsaki hiši, nepogrešljiva pa je tudi v vaški gostilni, kjer prisegajo na njen bolj sladek okus. "Izključno pridelujemo doma in jo uporabljamo čisto v vsaki hrani, kjer se uporablja čebula. Naj bo za golaž, za segedin, pri čevapčičih, pri hamburgerju in tudi pri picah. Prav poznani smo po picah, ker ne peče. Ta naša čebula ni pekoča. Kuhana se pa čist razkuha, kjer jo v hrani uporabljamo golažu, se razpusti v kratkem času, ko jo narežeš notri in je preprosto ni," je Ana Tratnik iz Gostilne Tratnik pojasnila, kje vse uporabljajo čebulo.

Za promocijo svoje čebule poskrbijo tudi na številnih dogodkih v kraju. "Že spomladi začnemo ročno košnjo cavsarja in zraven prikazujemo čebulne jedi, tudi značilni likof raški je seveda na temo čebule. Lani smo mel prvič tudi festival čebule, ki se je zelo dobro obnesel. In seveda v jeseni imamo na temo čebule tako čiščenje čebule, potem vezanje čebule na star način v pletenice. Jeseni tudi potem čebularski pohod iz Kostanjevice na Rako," je še povedal Kerin.

Seveda pa ni treba priti na Rako samo zaradi čebule. Tu imajo tudi čudovito cerkev, obnovljen grad, cvičkov hram in prvo cvičkovo ambasado, letos tudi kralja cvička, da številni vinskih hramov in zidanic niti ne omenjamo.

Na Raki obujajo pridelavo lokalne čebule