Brez glutena, moke in sladkorja Foto: arhiv oddaje Pregreha brez greha
Brez glutena, moke in sladkorja Foto: arhiv oddaje Pregreha brez greha
Makova rulada z borovnicami in svežo baziliko
Po želji lahko rulado poškropimo s poljubnim sadnim sokom za sočnost. Foto: arhiv oddaje Pregreha brez greha

... 200 g beljakov, 400 g sladkornega nadomestka.

Borovnice in sladkorni nadomestek zavremo na zmernem ognju, premešamo, odstavimo, ohladimo. Smetano stepemo in vanjo vmešamo borovničev pripravek. Peno nadevamo v poljubne silikonske modelčke in postavimo v zamrzovalnik.

Ko se borovničeva pena strdi na površini, začnemo stepati beljake ter v na pol stepene med nenehnim stepanjem počasi dodajamo sladkorni nadomestek. Stepamo približno 15 minut, nato borovničevo peno zvrnemo iz modelčkov ter jih z vrečko za brizganje odenemo v stepene beljake. Beljak zapečemo z ročnim gorilcem ali v pečici pod žarom in nemudoma postrežemo.


Makova rulada z borovnicami in svežo baziliko

Sestavine: 200 g mletega maka, 100 g rožičeve moke, 6 jajc, ščep soli, 200 g sladkornega nadomestka

300 g kremnega sira, pest listkov sveže bazilike, limonov sok 1/2 limone, 125 g svežih borovnic, 1 žlica sladkornega nadomestka

Rumenjake penasto stepemo s sladkornim nadomestkom in soljo. Beljake stepemo v čvrst sneg, mak in rožičevo moko posujemo po razžvrkljanih rumenjakih, dodamo polovico beljakovega snega, rahlo premešamo ter dodamo še drugo polovico beljakov. Premešamo ter enakomerno razmažemo po s papirjem za pečenje obloženem pekaču približno slab centimeter na debelo.

Pečemo 15 minut pri 180 °C v poprej segreti pečici. Še vroč biskvit prekrijemo s kosom papirja za pečenje ter ga previdno in na tesno zvijemo. Pustimo, da se ohladi.

Med tem pripravimo nadev: kremni sir stepemo z metlico, dodamo sladkorni nadomestek in limonov sok, dobro premešamo. Pritresemo še borovnice in natrgamo listke bazilike, premešamo z žlico, namažemo po biskvitu in ga zavijemo nazaj.

Po želji lahko rulado poškropimo s poljubnim sadnim sokom za sočnost.

Preden rulado postrežemo, jo je dobro ohladiti še v hladilniku.

Dober tek!