Slovenec je slavil na svetovnem prvenstvu v pripravi testenin. (Fotografija je simbolična). Foto: BoBo
Slovenec je slavil na svetovnem prvenstvu v pripravi testenin. (Fotografija je simbolična). Foto: BoBo

Tomič, ki je slavil s polnozrnatimi svedri s kozjim sirom in bučo, je prvak petega Barillinega svetovnega prvenstva, ki se je v soboto sklenilo v italijanskem mestu Parma.

Jure je po zmagi italijanskim medijem povedal, da je zelo vesel naslova: "Rad kuham testenine in spoštujem tradicionalne recepte, rad pa tudi eksperimentiram."

Slovenec je v finalu premagal Španca Marka Delio, Nemca Umberta Massima Gorizio in Japonca Jošitako Mijamoto. Letošnjega tekmovanja se je sicer vse skupaj udeležilo 17 kuharskih mojstrov z različnih koncev sveta.

Zmagovalca so določili glasovi dvojne žirije: strokovne žirije, ki so jo sestavljali Daniele Caldarulo, Marcello Zaccaria in Andrea Grignaffini, in VIP-žirije v sestavi Davide Oldani, Paolo Barilla, Vittoria Belvedere in Paolo Lopriore.

Lani je na svetovnem prvenstvu slovenski chef Matjaž Cotič osvojil drugo mesto.

Tekmovanje organizira Akademija Barilla, mednarodni center, ki skrbi za promocijo italijanske gastronomske kulture, obenem pa je tudi kuharska šola in center za razvoj, ki ga obiskujejo ljubitelji italijanske hrane in kulture z vsega sveta.