Siddharta je napolnila stadion v Stožicah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Siddharta je napolnila stadion v Stožicah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lojze Slak
Glasbeni svet je objokoval smrt Lojzeta Slaka. Foto: BoBo
Maja Keuc
Na Evroviziji v Nemčiji nas je predstavljala Maja Keuc. Foto: Reuters
Jan Plestenjak
Z novim albumom in z viktorjem popularnosti za leto 2010 je letos začel leto Jan Plestenjak. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
- Arhibald Arhibaldovich,
- The Muff,
- Neomi,
- Leila,
- Evil Eve,
- Katarina Mala.
Noctiferia
Noctiferia je bila na evropskih odrih. Foto: Luka Kaše
Moveknowledgement
Moveknowledgement so po ocenah kritikov in glasbenih strokovnjakov postregli z albumskim presežkom leta. Foto: Kino Šiška/Branka Resnik
Perpetuum Jazzile v Križankah
Perpetuum Jazzile je dobil novega umetniškega vodjo, Šveda Pedra Karelssona. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Misija Evrovizija
V poplavi pevskih talentov, ki so okupirali tudi slovenska tla (na največji slovenski komercialni televiziji je slavila pevka Julija Kramar), je Televizija Slovenija uvedla nov koncept izbiranja potnika za Evrovizijo: tekmovalni šov Misija Evrovizija. Foto: RTV Slovenija
Videozid
Na Televizijo Slovenija se je vrnila glasbena oddaja, ki so jo na začetku opisovali kot nadgradnjo Videospotnic, Videozid. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen


"Čudovito življenje in svobode dovolj. Dokler general je rock'n'roll ..." Tako je nekaj minut čez deveto uro zvečer v polnih (ne pa razprodanih) Stožicah 18. junija začel prepevati serijo novih skladb svojim "prijateljem" (kakor imenuje svoje oboževalce) pevec skupine Siddharta Tomi Meglič. Jutro po tem, ko so člani skupine Siddharta kot prvi domači izvajalci preizkusili stadion v Stožicah (dogodek je novembra dobil obliko albuma VI in triurnega DVD-ja), je v medijih odjeknila novica, da je na dan prelomnega dogodka v slovenski glasbi umrl pevec narodno-zabavne glasbe Branko Jovanović Vunjak - Brendi.

To je bila že druga večja izguba v svetu slovenske glasbe, potem ko je v začetku maja za posledicami hude bolezni umrl Henrik Burkat - Henček. A izgube se ob tem niso končale. 29. septembra je bila ravno nekaj kilometrov pred mejo s Hrvaško ekspedicija slovenskih ambasadorjev glasbe (Melodrom, Moveknowledgement in We Can't Sleep At Night skupaj z DJ/VJ-ekipami), ki je pod organizacijo centra urbane kulture Kina Šiška odšla utrjevati razrahljane vezi z južnimi sosedi pod imenom Ko je** Laibach?!. In nekje na začetku poti, še preden se je poleglo tisto prvotno pričakovanje pred neznanim, je odjeknila novica, da je za posledicami kostnega raka odšel še en velikan slovenske glasbe Lojze Slak.

"Eksperimentalna ekspedicija" je kljub temu krenila naprej in se ustavila na beograjskem in sarajevskem klubskem odru. Za malo več kot tri dni (kolikor je trajal Ko je** Laibach?!) so bili med najvidnejšimi letos v tujini Magnifico (ki je bil nominiran tudi v kategoriji za regionalno MTV-nagrado), Elvis Jackson (ki so odšli na Otok), Red Five Point Star (ki so odšli na turnejo po Ameriki skupaj s skalegendami The Toasters) in Noctiferia (ki je kar trinajst koncertov spremljala švedske metalce InFlames po Evropi). Simfonični orkester Slovenske filharmonije je po nastopu s Stingom v Stožicah odpotoval z britanskim pevcem še na štiri koncerte po Evropi. Medtem ko je drugemu velikanu, ki se je ustavil v Stožicah, Eltonu Johnu, družbo delal duet 2Cellos, kjer svoje znanje razkazuje violončelist štajerskih korenin Luka Šulić.

MMC-jev izbor domačih poletnih festivalov:
- Lent,
- Metalcamp,
- Rock Otočec (1., 2. in 3. dan),
- Schengenfest (1., 2. in 3. dan),
- Punkrock Holliday 1.1,
- Novi Rock
3.0.

Kdor ni "skočil" čez mejo, je - tako kot Siddharta - podiral meje doma. Helena Blagne je napolnila dvorano v Stožicah (Same dvorana je dokončno zaživela kot koncertni prostor. V dvorani pa so popravili akustiko.), Klemen Klemen se je po nesrečnem padcu in nekajmesečnem okrevanju vrnil kot prerojen na drugo obletnico delovanja Kina Šiška, Mi2 pa so razprodali vsak koncert, za katerega so se letos odločili, da ga priredijo.

Najodmevnejši albumi leta
Predvsem pa so letos slovenski izvajalci pokazali, da njihova glasba sodi na evropske in svetovne odre. Že maja je korak bližje svojim sanjam stopila Maja Keuc, ki je Sloveniji na izboru za pesem Evrovizije pripela 13. mesto. Po precej pestrem letu je decembra postregla še s svojim prvencem Indigo, ki je mešanica vseh stilov in dveh jezikov: slovenščine in angleščine.

Angleščina odmeva tudi na albumu, ki je letos za številne ostal brez konkurence tako v mainstream kot alternativnih vrstah - Pump down!!! Moveknowledgement. V eksperimentalnih vodah so "plavali" tudi Nikki Louder z albumom Our World Died Yesterday. Po nestrpnem čakanju so oboževalci Kill Kenny le opustili svoj najljubši konjiček: neskončno predvajane skladbe Outta Control, saj so člani skupine postregli z albumom Josh. Z insturmentalom so se svojo diskografijo obogatili ŠKM Banda (Rdeči). Med metalskimi izdelki leta je treba izpostaviti Metalsteel z albumom Entertainment.

Z angleščino so se spoprijeli tudi posavski LeeLooJamais in slovenski popsceni dali nekaj svoje domišljije oz. album Excuse My Imagination. Ne z angleškim, s hrvaškim jezikom se je ukvarjal tudi Gušti, ki je ob zamenjavi Polone Kasal s Hrvatico Emo Gagro posnel album Naša stvar, ki odmeva doma in državah nekdanje Jugoslavije.

Albumsko zakladnico so s slovenskimi besedili napolnili Adi Smolar & Mestni postopači (Se počasi daleč pride), Romana Kranjčan (Manjka mi, manjka), Dare Kaurič (Partigiano Di Amor), Tanja Žagar (Naj živi lep spomin), Nina Pušlar (Med vrsticami), Katalena (Noč čarovnic), Buldogi (Ni lepo) Bilbi (Drobne slike), Neža Drobnič (Drobne stvari), Hiša (Skoraj poletje), Aleksander Mežek (Tečem skozi čas), Chateau (Do konca), Brina (Slečena koža) ... Iz vse te množice pa je treba poudariti izdelek dveh veteranov, ki ostajajo zvesti svoji glasbi, s katero so še pred slovenskim fenomenom "instant pevcev in skupin" pridobili svoje zvesto občinstvo: Demolition Group (Planet starcev) in Res Nullius (Prekletih bazar). Osebno - glasbeni izdelek, s katerim se je vrnil Jan Plestenjak, pa je na koncu leta pristal na prvem mestu lestvice Slo Top 30.

Brez skrbi, tudi brez albumov z največjimi uspešnicami iz časov, ki jih ex-Ali En - od letos naprej znan kot Recycleman -, opisuje v Levi sceni, letos ni šlo. Za to sta poskrbela Helena Blagne (z zbirko uspešnic 10 izbranih – Zlata kolekcija) in Andrej Šifrer (s priredbami svojih zimzelenih uspešnic Ideje 30 let kasneje),

Najbolj predvajani radijski izvajalci (prvega polletja)
Na radijskih postajah (predvsem komercialnih) so stvari potekale po utečenih poteh. Skladba Poljubljena skupine Tabu je postala najbolj predvajana pesem prvega polletja (vir zavod IPF), a ne le prek radijskih postaj, tabujevce je bilo mogoče tudi letos slišati skoraj povsod.

Koncertni "garač" in obletnice leta
Med koncertno najdejavnejšimi letošnjimi glasbeniki je bil letos Vlado Kreslin. Naj bo to študentska zabava, festival ali 20. napolnitev Križank v okviru Festivala Ljubljana oz. Linhartove dvorane Cankarjevega doma, nikjer niso njegove pesmi odmevale v prazno. Posebne obletnice so letos praznovali še Adi Smolar (30. obletnico), Requiem (20. obletnico), Hiša (20. obletnico), Valentino Kanzyani (20. obletnico), Elevators (10. obletnico) ...

Razhod in odhod leta
Plodno leto v slovenski glasbi se je sicer simbolično začelo z razpadom oz. kakor so to člani skupine Šank rock sami poimenovali s "kreativnim počitkom". A čeprav na različnih poteh, so oboževalci tako na koncertih Jelen banda kot CoverLoverja lahko slišali Metulja in druge velike uspešnice Šank rocka. Menjave so se zgodile še v najbolj odmevnem domačem zboru Perpetuum Jazzile: Tomaža Kozlevčarja je na mestu umetniškega vodje uspešno nadomestil Peder Karelsson.

Inštrument leta
Tudi letos ni šlo brez harmonike. Na festivalu Panonika Harmonika je 1.137 harmonikarjev iz Slovenije in okolice postavilo Gunnessov rekord v številu harmonikarjev na enem mestu. Za vpis med rekorderje so skupaj zaigrali Slakovo V dolini tihi in Avsenikovo Golico. A ne le v Sloveniji, Golica je letos odmevala tudi v Nemčiji in po svetovnem spletu, ko jo je najstniška senzacija Justin Bieber poskušal zaigrati na bobne. Za posebno harmonikarsko poslastico pa sta združenih moči na njunem albumu poskrbela Miha Debevec in Tomaž Rožanec.

Tekmovalni festivali leta
Na domačih festivalskih odrih je bila harmonika najglasnejša le (tradicionalno) na festivalu Slovenska polka in valček, kjer so slavili Golte. Melodije morja in sonca so še drugo leto zapored splavale po vodi, na Slovenski popevki pa sta si zmago razdelila Rudi Bučar (ki je slavil po izboru stroke) in Marko Vozelj (ki je slavil po izboru občinstva). Na narečni popevki pa je zmaga znova šla v roke Prifarskih muzikantov za skladbo Moja Izola. Za evrovizijsko norijo pa je poleg Keučeve poskrbela še Nuša Derenda, ki je proslavila 10. obletnico nastopa na Evroviziji z nostalgično obarvanim koncertom.

Nostalgično obarvani, sveži, stari, slovenski, "jugoveteranski" ... so bili tudi drugi koncerti na naših tleh. Spodaj si lahko ogledate MMC-jev izbor koncertov v letu 2011.

IzvajalecKoncertIzvajalecKoncert
LakaLaka: To je Mirela, jaz pa sem predstavnik za Evrovizijo!Andreya TrianaAndreya Triana v Ljubljani: "Svoj glas še iščem"
Plan BPestre karaoke in malo fantovskega ravsanja s Plan BApocalypticaApocalyptica: Heavy metal je čudovit!
SeverinaSeverina znova dokazala, da so trideseta najlepša letaVaya Con DiosVaya Con Dios: "Imate v sebi ogenj?" Bolj "nej-na-na-na".
Dalmatinske klapeV Stožicah stoječe ovacije za legendarno Terezo KesovijoPapirEvrovizijka Maja Keuc v objemu svoje razširjene glasbene družine
Jan PlestenjakOsebno - še nikoli tako intimno glasbeno izpovedovanje Jana PlestenjakaHelena Blagne ZamanPrva dama je vrgla rokavico domači glasbeni estradi: Stož'ce so padle!
Balkan Beat BoxČe bi pod newyorški talilni lonec prilili balkansko gorivo, bi dobili ...Darko RundekDarko Rundek – svojevrstna karikatura, ki se ne trudi, da bi bil večno mlad in lep
BFM (Orto Fest)Važ'n, da je zadelo - Big Foot Mama odprli 12. Orto FestManu Chao La VenturaLjubljana toplo sprejela "dobrovoljnega anarhista" Manuja Chaa
BonoboGlasbeno sproščanje z BonobomOrkester Bobana in Marka MarkovićaTrubači so dvignili na noge Studio 14
Kultur ShockKultur Shock: ko metalska brutalnost lahko oplemeniti tudi sevdalinkoZlatko (Orto Fest)Začetek (z BFM) in konec (z Zlatkom) 12. Orto Festa kot noč in dan
Žur z razlogom in s KlaxonsiMariborska "masovka" v elektro-indie ritmih. A kje so "mase"?Demolition GroupDemolition Group: "Vsak koncert je najpomembnejši v življenju"
Elvis Jackson"Ja, to se dogaja tudi majhnim!" ali adrenalinski poligon z Elvis JacksonPerpetuum JazzilePerpetuum Jazzile razprodali "generalko" v Križankah pred naskokom tujine
MobyAh, kakšen festival, prej "open-air" koncert MobyjaArrested DevelopmentArrested Development, "glasba od ljudi za ljudi", ne gangstarap
StingSting kot prvi izmed "velikih" občutil akustično neprijazne Stožice skupaj s simfonikiDino MerlinDino Merlin poskrbel, da so Križanke pokale po vseh šivih
MoveknowledgementMoveknowledgement s svojimi štirimi albumi komaj nasitili retrofuturizma lačen Kino ŠiškaSiddhartaPrevelik stoženski stadion ali premajhna Siddharta?
Poletna noč - Dan ljubezni v poklon Dušanu VelkaverhuParada Slovenske popevke skozi besedila Dušana VelkaverhaZuccheroNostalgični večer, ki so ga pričarale Zuccherove kancone
Riblja ČorbaOn nekje med genijem in norcem, oni v ekstazideadmau5deadmau5 razplesal mladino na razprodani Iliriji in zbudil župana
Jeff BeckV Križankah kitarski heroj Jeff BeckThe WalkmanThe Walkmen ali lepota romantičnega rock trpljenja
Guano ApesOh, kakšna deževna noč na Rock Otočcu z Guano ApesThe SubwaysThe Subways pred redkimi pričami vrnili besedo rock Rock Otočcu!
Maria JoaoIn na koncu se je prikazala Maria (Joao)The NationalThe National: Kričeča katarza v Križankah
Metalcamp (različni izvajalci)Metalski poljub življenja v dolini TolminaThe Inspector CluzoTrnfest zagnali štirje šaljivci in francoska "inšpektorja", ki sovražita basiste
NOFX (Punkrock Holiday)Štiridnevni praznik punkrocka kronali NOFX na harmonikiInterpolInterpol v Križankah: stil, vsebina, vrhunska izvedba, izjemen odziv
Vlado KreslinTista črna kitara Vlada Kreslina še 20. zaigrala na Festivalu LjubljanaSlovenski oktetPolne Križanke Slovenskega okteta niso "spustile" domov
Novi rock 3.0 (različni izvajalci)Novi rock 3.0 - nostalgija ali šokterapija za vse žrtve sodobnega "bieberjanstva"Wombats in EditorsLjubljana doživela vrhunec "indiejanskega" poletja
The DublinersThe Dubliners: Ne razumemo, kaj je tako posebnega na Whiskey in the JarR. I. O.Alkoholni hlapi in glasbena vročica (ne vedno v tem zaporedju) ostajata gonilni sili Ritma mladosti
Klemen Klemen"Klemnu Klemnu spomenik u Trnowem pa mir!"Bob Dylan: Postani prostovoljec! (različni izvajalci)Prostovoljski maraton z Bobom Dylanom na slovenski način
Tito & TarantulaSproščen večer s Titom & Tarantulo ter deseterico dekletIn FlamesIn Flames: Vse, kar znamo, smo se naučili od Noctiferie!
Ko je** Laibach?!Slovenska alternativa na Balkanu za redke, ki so jo (pre)slišaliMelvins"Rušilni stroj" Melvins v Cvetličarni: Pozor, nevarno za vaša ušesa!
PrecossaRitem je bil plesalec, Percossa njegovi soplesalci na tolkalihLeeLooJamaisKam pa pridemo brez domišljije? LeeLooJamais, (ne)oproščeno.
Heidenfest (različni izvajalci)Metalski strup v steklenički ali "cirkus poganskih vojščakov" v prestolniciBig Foot MamaManjši, ampak intenzivnejši tist' dan v tednu za Big Foot Mamo
ZmelkoowTako preprosto, da je že smešno, oziroma ZmelkoowUs3"Yeah! What's that?"*: Lahkotna fantazija groova, džeza, funka ...
BrinaBrina s Slečeno kožo in šopkom od stresa pobeljenih trepalnicRes NulliusRocknroll je vse, kar dobite od Res Nullius
StarfuckerStarfucker: Plesati na pesmi o smrti (v ženski preobleki) še nikoli tako zabavnoElton JohnElton John: Stožice v varnih rokah popveterana
Amon AmarthKakšen oboževalec pa si, če ne znaš besedil Amon Amarth na pamet? Najljubši.GuštiOnkraj "leve scene" z Guštijem (in Emo)
Nuša DerendaNušina energična evrovizijska nostalgija razvnela hram kulture s Hajde da ludujemoWhitesnakeWhitesnake več kot le skupina treh uspešnic. A za koliko več?
LambLou Rhodes o spet združenih Lamb: "Sva kot jin in jang, samo brez vseh bodic"Val011 (različni izvajalci)Spet imamo dobro domačo glasbo – v živo, na radiu in v trgovinah
SiddhartaSiddhartine Stožice v malemThe Ten TenorsKo se tenoristi približajo statusu rockbožanstva ...
HammerFallHammerFall zabili žebljico na glavico večera brez razmišljanja na jutro po njemZdravko ČolićZdravko Čolić obnorel Stožice
Trashfest (različni izvajalci)Usnje, znoj in podivjani dolgolasci na thrash metal klasikiMaja KeucMaja Keuc med svojimi legéndami
Mi2Mi2 pred občinstvom, kjer je eden štel za dvaRed (x-mas) Party (David Guetta, Afrojack ...)Guetta le obstal sredi Stožic ob Afrojacku (in plešoči Paris Hilton)
- Arhibald Arhibaldovich,
- The Muff,
- Neomi,
- Leila,
- Evil Eve,
- Katarina Mala.