Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Avdio podkasti - Arhiv

Zrcalo dneva 22:00

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

EPK - predstavitev kandidatk; Petra Culetto

V oddaji o kulturi povzemamo pogovor s Petro Culetto, objavljen v oddaji Studio ob 17-h in predstavjamo slovenske kandidatke oziroma mesta, ki so konec decembra oddala prijavnico za naziv EPK 2025. Slovenija ima v tem trenutku 6 prijavljenih, med temi kar dve primorski mesti – Novo Gorico in Piran. Oddajo je pripravil kolega z radia Slovenija Aleksander Čobec.

Kako je svet postal eno

Smeh je nalezljiv. Pripoveduje: Damjana Černe. Napisal: Radko Oketič. Posneto v studiih Radia Slovenija 2014.

Radijski dnevnik 19:00

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.

Kmetijstvo po novem

Je poklic kmeta ogrožen? Kakšna je prihodnost kmetijstva v prihodnjem finančnem in programskem obdobju, ko bo za ukrepe podpore in razvoja kmetijstva manj evropskega denarja, okoljske zahteve in podnebna tveganja pa bodo večji? Kakšna bo vloga družinskih kmetij in kakšno prihodnost ima živinoreja? O tem voditeljica Jernejka Drolec in gostje: – Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, – Emil Erjavec, dekan biotehniške fakultete, – Branko Ravnik, direktor Kmetijsko gozdarske zbornice in – Doris Letina, predstavnica Zveze slovenske podeželske mladine.

Naval na šport ob 17:45

V popoldanskih športnih minutah se preselimo v Schladming na slalomski spektakel sezone in ponudimo zanimivosti ob žrebu sklepnega turnirja slovenskega košarkarskega pokala.

Če ni za bit, je za it!

Danes, ko praznujemo vsakoletni državni praznik, s katerim obeležujemo padec vlade, bomo tudi v naši skromni oddaji temu dogodku namenili nekaj slavnostnih besed. Ob tej priložnosti se je, kot je v navadi, iz močvirja dvignilo na desetine analitikov, ki so vam natančno povedali, zakaj in čemu je tudi letos padla vlada. A kot vedno so te medijske analize napačne. Ves ta korpus patologov slovenske politične scene namreč pade že na samem začetku. "Ne štima" jim terminologija, kot se reče.

Sozvočja svetov v Narodni galeriji in nov film Andreja Košaka

Predstavili bomo koncert iz cikla Sozvočja svetov, ki ga prirejata Komorni godalni orkester slovenske filharmonije in Narodna galerija in ga bomo nocoj neposredno prenašali na programu Ars, ter nastop ameriškega Kvarteta Dover v dvorani Union v Mariboru. V kino prihaja tudi nov slovenski film Vsi proti vsem režiserja in scenarista Andreja Košaka. Foto: Vlado Novak in Iva Krajnc Bagola v filmu Vsi proti vsem (vir: Kolosej)

Politika v zakulisju preračunava, kako naprej

S političnega parketa je po včerajšnjem odstopu premierja Marjana Šarca že slišati o tehtanju različnih možnosti. Med njimi naj bi bili v igri predvsem dve, in sicer oblikovanje nove, trdnejše vladne koalicije in predčasne volitve. V strankah zdaj tehtajo svoje odločitve, po nekaterih informacijah se zdi verjetnejša nova koalicija. Jutri se bo sicer tudi uradno začelo iskanje poti do omenjenih možnosti. V oddaji tudi o tem: - Nujno potrebna pokojninska reforma se zamika \t - Pri podpori ukinitvi dopolnilnega zavarovanja odprte vse možnosti - Podpis pogodbe za karavanški predor pred vrati, delovni stroji naj bi zabrneli kmalu - Med prejemniki priznanja prometej znanosti tudi novinarka Radia Slovenija Mojca Delač

Dramaturginja Petra Pogorevc o predstavi 2020

Koprodukcijska predstava dveh slovenskih gledaliških hiš in Cankarjevega doma o kaosu, naključju, biotehnologiji, algoritmih, dataizmu in drugih motivih v Hararijevih delih.

Vsi proti vsem; Obrazi analognega / Kvantizacija rdeče

Četrti celovečerni film režiserja Andreja Košaka Vsi proti vsem s premiero v ljubljanskem Koloseju začenja svojo pot po slovenskih kinodvoranah. Obrazi analognega / Kvantizacija rdeče je naslov prikaza filmskega in videoopusa Mihe Vipotnika (1976–2018), ki sta ga pripravila Zavod za sodobno umetnost SCCA-Ljubljana in Slovenska kinoteka v sodelovanju s TV Slovenija. Miha Vipotnik, slikar in režiser z večmedijsko in interdisciplinarno prakso, je pionir eksperimentalne videoumetnosti in medijske prakse pri nas in njen promotor po svetu. V Slovenski kinoteki bodo do junija s projekcijami in spremljevalnimi dogodki enkrat na mesec popeljali skozi umetnikov štiridesetletni opus.

Kdo smo?

Predstavljamo zgodovinske temelje Slovencev ter posameznike, ki so prispevali k osamosvojitvi naše domovine.

Baron Žiga Zois

V razstavni dvorani Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani že od sredine oktobra poteka razstava z naslovom „Knjižnica barona Žige Zoisa - središče razsvetljenske kulture na Slovenskem“. Žiga Zois pl. Edelstein je bil vodilni gospodarstvenik 18. stoletja na Slovenskem, lastnik mnogih rudnikov železove rude in fužin, več posestev in gozdov, mineralog, predvsem pa osrednja oseba razsvetljenskega gibanja in mecen. Imel je bogato knjižnico in pri njem so se v „Zoisovem krožku“ zbirali vodilni predstavniki slovenskega razsvetljenstva: Japelj, Kopitar, Linhart, Vodnik, Kumerdej in drugi. Vabljeni k poslušanju ponovitve oddaje o Žigi Zoisu, ki se je vse življenje zavzemal za uveljavljanje slovenskega jezika in kulture. Avtor oddaje je Ivan Merljak.

Danes do 13:00

25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Smernice stanovanjske politike

Obetal se nam je nov korak pri urejanju stanovanjske problematike. Osnutek novega stanovanjskega zakona je bil pripravljen, prinašal je nove ukrepe, ki naj bi med drugimi zagotovili tudi več javnih najemnih stanovanj in možnost nakupa pod ugodnejšimi pogoji. Z včerajšnjim odstopom premiera so se ustavile tudi vse aktivnosti z zakonom, zato so na ministrstvu za okolje in prostor odpovedali tudi današnjo udeležbo v Vročem mikrofonu. O smernicah stanovanjske politike z gostjo Mašo Hawlina, članico Zadrugatorja in Inštituta za študije stanovanj in prostora, ki je del Mreže Stanovanja za vse, Boris Žgajnar.

Poslovni mikrofon

Tokrat predstavljamo razmišljanja nekaterih udeležencev srečanja o medregijskem gospodarskem povezovanju, ki je bilo prejšnji teden v mariborski poslovno-proizvodni coni Tezno. V pozitivni poslovni zgodbi pa o kulinarični pridobitvi v Mariboru – naše mesto je bogatejše za novo dalmatinsko ribjo restavracijo.

Vodenje 3/5: Sprememba sprememb

Organizacije in zaposleni potrebujejo spremembe in stabilnost. Kdo in kako naj vpeljuje spremembe? Kako naj vodja pridobi agente za spremembe? Gosta tretjega dela serije Vodenje s posluhom sta bila direktorica AMZS Lucija Sajevec in strokovni sodelavec oddaje dr. Miha Škerlavaj z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani ...

Komu gori?

V letošnji rekordni sezoni požarov je v Avstraliji do zdaj umrlo 32 ljudi in več kot milijarda živali. Pogorela so tudi obsežna območja naravnih parkov, kjer so domovali nekateri zadnji predstavniki starodavnih vrst še iz dobe dinozavrov. Kakšne bodo posledice tako hude izgube življenjskega prostora za avstralske avtohtone in edinstvene vrste, je težko ocenjevati. Toda trendi niso obetavni. Na vse toplejšem planetu so ekstremni vremenski dogodki postali bolj pogosti. V rekordno sušnem poletju je bil tudi obseg požarov v Amazoniji rekorden. V času, ko se intenzivno pogozdovanje vse pogosteje omenja kot odgovor na segrevanje planeta, izginjajo v plamenih vse obsežnejša gozdna območja. Daleč od oči javnosti gorijo tudi obsežni severni gozdovi, kjer so izpusti toplogrednih plinov daleč največji. Kaj nam lahko povejo ti požari? V času šestega masovnega izumiranja živalskih in rastlinskih vrst, ki smo mu danes priča, tako obsežne izgube naravnih gozdov nedvomno pomenijo katastrofo, katere domet si težko predstavljamo. Foto:Pixabay

Obnova Koroške ceste v Mariboru

Maribor je pred eno najzahtevnejših prenov v starem mestnem jedru. Konec tedna se bo začela težko pričakovana obnova Koroške ceste. Za promet jo bodo zaprli ta petek, trimesečna zapora pa bo pomenila tudi resno preizkušnjo za promet v mestu, zato bodo hkrati začele veljati spremembe prometnega režima v celotnem mestnem središču. O vseh spremembah in prilagoditvah, ki bodo močno vplivale na življenje prebivalcev in obiskovalcev Maribora, in o tem, kaj bo občina naredila, da bi polepšali ne le cesto, ampak tudi hiše z razpadajočimi fasadami ob njej, smo govorili v tokratni Radijski tribuni.

Naval na šport ob 09:15

V dopoldanskem Navalu na šport se posvetimo teniškemu turnirju v Melbournu in zberemo zanimivosti po jadralskem uvodu v olimpijsko sezono. Tina Mrak in Veronika Macarol sta jo odlično začeli in ujeli dodatno mero samozavesti.

Prijavite se na e-novice